Már a levegőben szétesett a gép? – Újravizsgálják Kaczynski katasztrófáját

Már a földet érés előtt, a levegőben, 15-18 méteres magasságban szétesett az a repülőgép, amelynek katasztrófája 2010 áprilisában, az oroszországi Szmolenszk közelében az akkori lengyel elnök, Lech Kaczynski halálát okozta – közölte a lengyel védelmi miniszter.

Antoni Macierewicz azon a rendezvényen beszélt, amelyen bejelentették, hogy újraindítják a vizsgálatot a szerencsétlenség ügyében. Mint mondta, a gép műszereinek adatai alapján jutottak erre a megállapításra. Ez szöges ellentétben van a történtek orosz és korábbi lengyel vizsgálatának eredményével, az ugyanis arra a követeztetésre jutott, hogy a pilóta hibája okozta a katasztrófát.

A lengyel elnöki különgép, egy Tu-154-es, a fedélzetén 96 utassal, köztük a hadsereg vezérkarának több tagjával és állami vezetőkkel, 2010. április 10-én a katyni vérengzés 70. évfordulójának szentelt ünnepségre tartott Szmolenszkba. Az orosz légi irányítás a nagy köd miatt minszki vagy moszkvai leszállást javasolt ugyan, ám a gép egy Szmolenszk melletti katonai repülőtéren kísérelte meg a landolást. A létesítmény műszerezettsége azonban korlátozott volt, a gép így túlságosan gyorsan süllyedt, még a kifutópálya előtt hozzáért a fák tetejéhez, a repülőtértől mintegy négyszáz méterre a gép lezuhant, és minden utasa életét vesztette – állapította meg a korábbi vizsgálat.

A tavaly októberi választásokon Lengyelországban hatalomra jutott párt, a Jog és Igazság (PiS), amelynek elnöke Jaroslaw Kaczynski, Lech Kaczynski ikertestvére, azzal soha nem vádolta ugyan Oroszországot, hogy szándékosan okozta a szmolenszki légi katasztrófát; annak a véleményének viszont többször is hangot adott, hogy a szerencsétlenség, amelyben az államfő és több katonai vezető mellett a jegybank elnöke, valamint jó néhány törvényhozó is életét vesztette, jól jött a Kremlnek, hiszen politikai zavart okozott Lengyelországban. Azért is bírálják Moszkvát, mert Varsó szerint túlságosan elhúzta a történtek kivizsgálását, és bizonyítékokat tartott vissza, máig nem adta ki például a szerencsétlenül járt gép roncsait. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.