galéria megtekintése

Mandátumokat vesztett a Vajdasági Magyar Szövetség

Alekszandar Vucsics ünnepli pártja győzelmét
Alekszandar Vucsics ünnepli pártja győzelmét
Marko Djurica / Reuters

Meggyőző fölénye ellenére nem felhőtlen Alekszandar Vucsics volt és leendő szerb kormányfő öröme: pártja, a Szerb Haladó Párt (SZHP)  a vasárnapi parlamenti választásokon elért, közel ötvenszázalékos eredményével egyedül is elkormányozhatná az országot, de 27 mandátummal kevesebbet szerzett, mint két évvel ezelőtt.

A 250 fős szkupstinában – 11 százalékkal – másodikként foglalhat helyet eddigi koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt. A legnagyobb jelentőségű győzelmet azonban – két elvesztett lehetőség után – a Szerb Radikális Párt aratta: Vojiszlav Seselj vajda ultranacionalistái nyolcszázalékos eredményt értek el. A parlamenti küszöböt éppen csak átlépte a Demokrata Párt (DP), egy Borisz Tadics volt államfő vezette koalíció, az Elég volt nevű új mozgalom, valamint a nacionalista, oroszbarát Szerbiai Demokrata Párt–Dveri koalíció.

 

– A szélsőjobb parlamentbe jutása az orosz befolyás eredménye, de szerepet játszott benne az egész régióban tapasztalható jobbratolódás is – állítja Mihajlo Ramacs politikai elemző, a Danas napilap korábbi főszerkesztője. Szerinte a jobboldali blokk folyamatos nyomásgyakorlása arra kényszeríti majd a miniszterelnököt, hogy egyértelművé tegye: a hazafiasság az Európához való közeledést is jelenti. A következő két-három évben az SZHP világosabb beszédre kényszerül, különösen ami a gazdaságpolitikát illeti. Ha nem indul be a gazdasági fejlődés, a hatalmon már nem fognak segíteni a hangzatos szavak – mondta az elemző.

A Vajdasági Magyar Szövetség a két évvel ezelőtt megszerzett hat mandátummal szemben most csak négy képviselőt delegálhat a szerb parlamentbe. Nehéz lehetett feldolgozni ezt az eredményt, vasárnap éjszaka a VMSZ le is fújta korábban meghirdetett sajtótájékoztatóját, helyette Pásztor István elnök közleményben mondott köszönetet a választók bizalmáért.

Korhecz Tamás, a tavaly augusztusban alakult, helyhatósági és tartományi szinten indult Magyar Mozgalom (MM) társelnöke nála beszédesebb volt. Szerinte a szabadkai eredmények tükrözik a legjobban az MM sikerét, hiszen a városi listájukra több mint 13 százaléknyi szavazat érkezett, ezzel pedig majdnem fej fej mellett állnak az SZHP mögött második helyen végzett VMSZ-szel. Korhecz szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy lesz magyar alternatíva Szerbiában, de nem zárta ki a VMSZ-szel való együttműködés lehetőségét sem azokban az önkormányzatokban, ahol mandátumhoz jutottak.

A VMSZ sokáig töltött be döntő szerepet a vajdasági magyarság életében, természetes, hogy idővel mind a politikusoknál, mind a választóknál „anyagfáradás” következik be – értékelte a helyzetet Mihajlo Ramacs. Ő úgy véli, hogy ellenzék híján a politikusok idővel elveszítik realitásérzéküket, pótolhatatlannak érzik magukat, így szerinte az MM sikere elsősorban a közösségen belüli pluralizmus erősödéséről szól.

Vucsicsék egyébként a Vajdaságban is átvehetik a hatalmat a DP-től, amely a VMSZ-szel közösen kormányzott a tartományban. Az SZHP eddigi Vajdaság-politikáját a tartományi kormány folyamatos, program nélküli kritikája jellemezte. Jelenleg mind a politikai, mind a gazdasági hatalom Belgrádban összpontosul, de Ramacs szerint a tartomány mélyrepülését csak akkor lehet megállítani, ha a helyi kormány nemcsak a központi hatalom végrehajtója, hanem önálló döntéshozó is lesz. Mint mondta, ha a helyzet nem javul a Vajdaságban, akkor Vucsics itt is tálcán nyújtja át szavazói nagy részét a tartományi parlamentbe is bekerült Seselj-féle radikálisoknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.