Maláj repülő: az FBI is beszáll a nyomozásba

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda elemezni fogja annak a két utasnak az ujjlenyomatait, akik hamis útlevéllel szálltak fel a Malaysia Airlines légitársaság eltűnt utasszállító gépére - közölte hétfőn az amerikai NBC televízió.

Az FBI össze fogja vetni adatbázisával a két férfi ujjlenyomatait. A két utas lopott olasz, illetve osztrák útlevéllel jutott fel március 8-án a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó 370-es járatára. A malajziai főváros repülőterén ujjlenyomatot vettek tőlük.

Az FBI most arra vár, hogy megkapja az ujjlenyomatokat a malajziai hatóságoktól. Amerikai hivatalos személyek egyelőre nem állítják - de nem is vetik el azt a lehetőséget -, hogy a két férfi, akinek fotóit Malajzia több ország hírszerzésének megküldte, terrorcselekmény elkövetésének céljával szállt volna fel az utasszállító repülőgépre.

Az NBC amerikai hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy a két "mediterrán külsejű" férfi Katarból jutott el Thaiföldre, ahol egy iráni közvetítő segítségével vásároltak repülőjegyet, hogy Kuala Lumpur és Peking érintésével Európába repüljenek. Szakértők szerint ez egy nagyon olcsó, de lassú útvonala az Európába jutásnak.

A két férfi a megváltott jegyek alapján először Amszterdamig utazott volna, ahonnan az egyik Stockholmba, a másik Frankfurtba repült volna tovább.

A jegyeket egy, az NBC forrásai által "Ali" néven emelgetett iráni közvetítő foglaltatta. A férfi a gép eltűnése után önként jelentkezett a hatóságoknál, és elmondta, hogy a pattayai Grand Horizon utazási irodánál történt jegyvásárlás mellett hogyan segített még a két rejtélyes utasnak. A közvetítő jelenleg feltehetően Iránban tartózkodik, és az amerikai hatóságok eddig nem léptek közvetlen kapcsolatba vele.

Benjaporn Krutnait, a Grand Horizon tulajdonosnője szerint az iráni férfi március 1-jén kérte, hogy foglaljon helyet a két utasnak. Mindössze annyit kötött ki, hogy a repülőjegyek olcsók legyenek. A foglalások eredetileg két külön gépre - a Qatar Airways és az Etihad Airways egy-egy járatára - szóltak volna, ám azok lejártak, mert a közvetítő nem jelentkezett időben. Az iráni március 6-án újból megkereste az utazási irodát, amely ezúttal a Malaysia Airlinesra foglalt két helyet. Az iráni egy barátja fizetett készpénzzel a jegyekért, amelyeket végül egy nagyobb thaiföldi ügynökség, a Six Stars Travel állított ki.

A szombaton, a felszállás után két órával eltűnt repülőgépen 227 utas és 12 fős személyzet utazott. Több ország, összesen 34 repülőgépe és 40 hajója keresi a Boeing 777-200-as utasszállító roncsait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.