Magyarországról is átjárnak a burgenlandi iskolába

A tervek szerint nagyobb épületbe, Nezsiderbe (Neusiedl am See) költözik a burgenlandi Pomogyon (Pamhagen) működő népszerű Waldorf-iskola, ahová Magyarországról is járnak át tanulni – tudtuk meg az ORF híréből.
Az osztrák gyerekeket kifejezetten a Waldorf pedagógiai módszer miatt íratják be ebbe az iskolába, a Magyarországról átjárók viszont a kétnyelvűséget tartják a legfontosabb motivációnak.

A világ több mint 60 országában csaknem 950 Waldorf-iskola működik, Pomogyban (Pamhagen) 2012-ben nyitotta meg kapuit. A gyerekekkel német és magyar pedagógus foglalkozik. Jelenleg 30 diák tanul itt, de kinőtték az épületet, ezért szeretnének Nezsiderbe költözni – tudósít az ORF.

A nyitás óta évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a Michlits házaspár által alapított intézmény iránt. A jövő tanévtől hatvan diákkal és négy osztállyal szeretnének elindulni. Ausztriában egyébként Kismartonban és Pomogyon működik Waldorf rendszerű képzés, nevelés.

Az osztrák határ közelében található magyar falvakból több okból járnak át gyerekek. A kétnyelvűség mellett az iskola szellemisége, nyitottsága, feltételrendszere vonzza őket, s ahogy az egyik magyar szülő a Nol munkatársának fogalmazott: kimaradnak a magyarországi oktatási acsarkodásból. Nem éhbérért dolgozó pedagógusok tanítják a gyerekeiket, az osztrák kormány pedig nem akarja mindenáron a maga politikai és módszertani szája íze szerint centralizálni a közoktatást.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.