Magyarországra jön a világ második legnagyobb diktátora

A jövő héten hivatalos látogatást tesz Magyarországon Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök – jelentette hivatalos asgabati forrásokra hivatkozva szombaton a trend.az azerbajdzsáni hírportál.

Berdimuhamedow kormányzati együttműködési szerződéseket aláírni érkezik. Vizitje azon gazdasági kezdeményezés nyomán született, amelyről a felek az év elején állapodtak meg.

A trend.az megjegyzi, hogy Magyarországot főleg a türkmén gáz érdekli, amely Azerbajdzsánon és Törökországon át éri el Európát.

Korábbi közlések szerint ami a kereskedelmet illeti, Türkmenisztán főleg műszaki felszerelést és gyógyszert vár Magyarországtól, amelyért kész kőolajtermékeket szállítani. Szintén korábbi hír, hogy a türkmén nemzeti légitársaság, a Turkmenistan Airlines fogékonynak mutatkozik egy budapesti járat elindítására.

Az Orbán-kormányt és a keleti nyitás politikáját láthatóan nem zavarja, hogy a hivatalosan elnöki köztársaság Türkmenisztán diktatúra, ahol az állam minden szinten a Berdimuhamedow-rezsim kezében van: az ellenzéki személyiségeket megfélemlítik és bebörtönzik, a sajtószabadságot és a szabad vallásgyakorlást drákói törvények korlátozzák, a kisebbségeket pedig elnyomják.

A hangulatra jellemző, hogy a türkmén állambiztonsági szolgálatok rutinszerűen figyelmeztetik az emberi jogvédő aktivistákat, hogy ne találkozzanak az EBESZ képviselőivel. Egy ismert aktivistának, Natalija Sabuntsznak tavaly februárban véres birkafejet hagytak a lakása előtt egy nappal azután, hogy a Szabad Európa rádiónak nyilatkozott a valamivel korábban tartott választásokról.

Az általános represszió az oka, hogy Türkmenisztán évről évre az utolsó előtti helyen végez az emberi jogi szervezetek, a Freedom House és a Human Rights Watch listáin. Többnyire csak Kim Dzsong Un Észak-Koreája van mögötte.

(Amíg úgy volt, hogy a Nabuccóból lesz valami, ez az Egyesült Államokat és azt a Gyurcsány Ferencet sem foglalkoztatta, aki 2008 júliusában Asgabatban járt lobbizni gázért az európai energia-diverzifikációt szolgáló vezetékbe. Türkmenisztán évi 75 milliárd köbméter gázt termel, amelyből 41,1 milliárd köbméter megy exportra. 21,1-et Kína, 9,9-et Oroszország, 9-et pedig Irán kap.)

A végzettségére nézve fogász Berdimuhamedow 2007 óta van hatalmon Türkmenisztánban. A 2012-es elnökválasztást – amelyre az EBESZ megfigyelőket sem volt hajlandó küldeni a borítékolható visszaélések miatt – 97 százalékos részvétel mellett, a voksok 97 százalékával nyerte meg.

A türkmén elnök egyébként igyekszik visszafogni az elődjére, Saparmurat Niyazovra jellemző személyi kultuszt is. A magát minden türkmének atyjának, Türkménbasinak nyilvánító Niyazov mindig a Nap felé forgó arany szobrot állíttatott magának Asgabatban, az év hónapjait pedig családtagokról – az egyiket az anyjáról – kereszteltette el.

Bár Berdimuhamedow az ilyesféle allűrökkel leszámolt – visszaadta a hónapok nevét, elődje aranyszobrát pedig elköltöztette a fővárosból –, néhányra neki is futja.

Először is, a türkmén elnök szereti, ha Arkadagnak, minden türkmének védelmezőjének hívják, 2012 áprilisában megnyert egy körültekintően koreografált autóversenyt, Asgabat pedig tavaly a világ legfehérebb városa címmel a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mégpedig azért, mert a világon sehol máshol nincs ilyen sok fehér márványból emelt épület.

Berdimuhamedow a politikában is ad a látszatra. 2012-ben született egy törvény, amely lehetővé teszi többpártrendszer kiépülését a Türkmenisztáni Demokrata Párt (DPT) mellett. Más kérdés, hogy Asgabat ezzel csak az egypártrendszerről szóló bírálatokat akarta megúszni, a közép-ázsiai ország történetének az első ellenzéki pártját, a Vállalkozók és Iparosok Pártját ugyanis ezután egy rezsimhez közel álló ember, Ovezmammed Mammedov alapította és jutott be vele a törvényhozásba.

Ami magát Berdimuhamedowot illeti, róla a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratok egyike 2009-ben azt állította, hogy konzervatív, gyanakvó személyiség, nem túl fényes elme, viszont jó színész és gyakorlott hazudozó, aki nem rajong túlságosan a két regionális kollégájáért, Nurszultan Nazarbajev kazah és Iszlam Karimov üzbég elnökért.

A türkmén elnököt a rendmániájáról és a mikromenedzselési hajlamáról ismerik. Az előbbire példa, hogy amikor Berdimuhamedow 30 éve egy fogászati klinika igazgatója lett, elrendelte, hogy a férfi alkalmazottak mindegyike vasalt nadrágban járjon munkába, az utóbbira pedig, hogy a türkmén orvosok ügyeleti rendjét máig ő írja alá. Türkmén felesége, orosz szeretője és négy gyermeke van – szerepel az amerikai diplomáciai táviratban.

(Berdimuhamedow nevének az átírása – az eredetiben Berdimuhamedov szerepelt – miatt kaptunk egy kicsit a fejünkre a Nyelv és Tudomány portáltól. Szeretettel javítottuk a hibát. – a szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.