Magyarországra is visszaküldene menekülteket Ausztria

Az osztrák belügyminisztérium szerdától felgyorsítja azon menekültek ügyének elbírálását, akik korábban egy másik európai uniós tagállamban már benyújtották menedékkérelmüket, s így a jelenlegi EU-szabályozás értelmében Ausztriában már nem jogosultak menedékjogot szerezni – jelentette be közös sajtótájékoztatón Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Wolfgang Taucher, az osztrák Bevándorlási Hivatal vezetője.

Mikl-Leitner azt mondta, a belügyminisztérium adatai szerint a májusban az osztrák hatóságok által regisztrált menedékkérők negyede korábban már benyújtotta kérelmét egy másik EU-tagállamban, ezért az adott országba kívánják visszaküldeni őket. A miniszter szavai szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy helyet teremtsenek azoknak a menekülteknek, akiknek ügyében Ausztria valóban illetékes.

A hatóságok adatai szerint múlt hónapban 6 240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. Emiatt döntöttek a hatóságok az intézkedés mellett – magyarázta a tárcavezető.

A miniszter megjegyezte, szerdától a Bevándorlási Hivatal összes munkatársa az olyan ügyek kivizsgálására összpontosít, amelyekben a menedékkérők vélhetően már beadtak kérelmet egy másik országban. Miközben az újonnan jövő menekülteket Ausztria továbbra is regisztrálja és befogadja, szerdától az új kérelmek elbírálását további intézkedésig felfüggesztik.

Taucher azt mondta, hogy az érintett menekültek legtöbb esetben Magyarországról és Bulgáriából érkeztek Ausztriába. A Bevándorlási Hivatal vezetője azt mondta, őket buszokkal vagy repülőgépen szállítanák vissza az adott országba.

Taucher szerint azonban nincs szó „tömeges kiutasításról", sőt „egyoldalú visszaküldésről" sem: minden esetet külön megvizsgálnak és az érintett országokkal is egyeztetni fognak.

Előző nap a belügyi tárca közölte, hogy az idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

A jelenlegi EU-szabályozás értelmében a menekültek csak abban az EU-tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először regisztrálták őket a hatóságok. Ezután e menedékkérők ügyében csak az adott ország hatóságai illetékesek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.