Magyarországot használja eszközül az orosz titkosszolgálat?

Az orosz titkosszolgálat lehet felelős azért a hírét, amely szerint a magyar kormány titokban tankokat szállítana Ukrajnának, írja az Index. Mint emlékezetes, a szélsőjobboldali hidfo.net portálon jelent meg pénteken a hír, amire először az orosz, majd a magyar külügy is reagált. Moszkva magyarázatot követelt a magyar tankszállításra, a Bem rakpart viszont közleményben tagadta, hogy bármi ilyenben mesterkedne az ország.

Az Index – amely annak idején nagy terjedelemben taglalta az ügyet – most azt írja, hogy valószínűsíthetően orosz titkosszolgálati források helyezték el magát a hírt is a portálon, hogy arra aztán reagálhassanak. Ez bevett módszer a szolgálatoknál. Nem feltétlenül Magyarországot akarták kipécézni, mindössze azt a nyugati vádat próbálták ellensúlyozni, miszerint Moszkva fegyverekkel támogatja a szeparatistákat. Így gyorsan kerestek egy olyan uniós államot, amely akár fegyvert adhat el az ukránoknak. Kiindulhattak abból a régi tételből is, miszerint a nagy "médiazajba" később úgysem emlékszik már senki arra, hogy a hír igaz-e vagy sem.

Magyarország gyanúba keverése azt mindenképp mutatja, hogy a kormány keleti nyitása teljesen értelmetlen, mert ezek szerint annyira mégsem fekszünk annyira jól az oroszoknál. Az Index megszólaltatta Deák András Oroszország-szakértőt, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének munkatársát, aki arra figyelmeztet: nem lehet félúton lavírozni az EU és Oroszország között. Moszkva folyamatosan nyomás alá fogja helyezni az országot, hogy megpróbálja leszakítani az unióról. Ez a médiaheck csak egy lehet az alkalmazott eszközök közül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.