galéria megtekintése

Magyarországon tárgyalhatják Malina Hedvig ügyét

0 komment


Szilvássy József

Tomás Borec szlovák igazságügyi miniszter hétfőn aláírta azt a döntést, amely alapján a csaknem egy évtizede zaklatásnak kitett Malina Hedvig ügyét a magyarországi bíróság tárgyalhatja. A határozatot a csallóközi származású asszony kérte, aki több mint két éve magyar állampolgár és Győrben él. 

Szlovák lapok értesülései szerint a magyar igazságügyi tárca megvizsgálja az aktákat, és azután dönt a további lépésekről. Bugár Béla pártelnök a múlt héten közölte, hogy a Híd szorgalmazta Malina Hedvig kérelmének támogatását, egyik leendő koalíciós partnerük, a Smer-SD pedig rábólintott.

A csallóközi nő kálváriája 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor a dél-szlovákiai Nyitrán, ahol egyetemi hallgató volt, bántalmazták őt. Állítása szerint azért, mert a Konstantin Egyetem közelében levő parkban magyarul beszélt. A vizsgára induló egyetemi hallgatót a helyi kórházban látták el, majd néhány napig saját kérésére, Dunaszerdahelyen ápolták. Egy héttel később személyleírást adott a bántalmazóiról, s a fantomkép szinte a megszólalásig hasonlított két, helybeli szélsőséges nézeteiről ismert kamaszra, akik azóta bizonyíthatóan több szélsőséges rendezvényen és verekedésekben vettek részt.

Mindkettőjük alibijének azonban a nyomozók különösebb ellenőrzés nélkül hitelt adtak. A rendőrség pedig példátlan gyorsasággal, már szeptember 10-én beszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy bűncselekmény nem történt, az állítólagos sértett pedig nem mondott igazat.

 

Robert Kalinák belügyminiszter a sajtótájékoztatón egyszerűen hazudozónak nevezte a leányt, Robert Fico kormányfő pedig rejtélyes titkosszolgálatok lehetséges manipulációiról szövegelt. Több szakértő érthetetlennek nevezte, hogy a független rendőrség képviselői helyett politikusok tájékoztattak a nyomozásról.

Malina Hedvig
Malina Hedvig

Fél évvel később már hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indítottak eljárást az egyetemista ellen. Az egyik feljelentőről az oknyomozó újságírók rövidesen kiderítették, hogy évekig a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) alkalmazottja volt. A másik személy pedig néhány hét múlva öngyilkos lett. Malina Hedvig még abban az évben kiváló eredménnyel fejezte be tanulmányait. Nem sokkal később pedig férjhez ment. 2011 szeptemberében Iveta Radicová kormánya egymondatos bocsánatot kért tőle, ő pedig visszavonta a strasbourgi emberjogi bíróságra benyújtott panaszát.

Az alku ellenére a pozsonyi főügyészség nem szüntette meg a nyomozást ellene, s ragaszkodott a fiatalasszony pszichiátriai kivizsgálásához. Állítólag azt akarták megtudni, vajon milyen elmeállapotban volt 2006. augusztus 25-én és a későbbi kihallgatásai során, mennyire szavahihető. A zaklatások ellen élesen tiltakozott a Szlovákiai Helsinki Bizottság, valamint számos neves külföldi pszichiáter.

Zák Malina Hedvig 2013 decemberében kérte és megkapta a magyar állampolgárságot, rövidesen pedig Győrbe költözött. Lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem a szlovák igazságszolgáltatás elől menekült, hanem két kiskorú gyermeke és a család nyugalma érdekében döntött így. Új lakóhelyén már nem kell tartania attól, hogy akár éjnek idején viszik el a rendőrök kihallgatásra vagy pszichiátriai intézetbe. Férje továbbra is főleg Szlovákiában vállalkozik. Zák Malina Hedvig tavaly júniusban szülte meg harmadik gyermeküket.

2014 decemberében a pozsonyi főügyészség hamis tanúzás miatt nyújtott be vádindítványt a nyitrai járásbíróságra, de tárgyalásra azóta nem került sor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.