galéria megtekintése

Magyarország szitokszó lett

Ha a menekültválság logisztikai versenyfutás lenne, Szerbia simán nyerné a világbajnokságot. A belgrádi kabinet legalábbis röpke huszonnégy óra leforgása alatt megoldotta azt a problémát, amelyet az Orbán-kormánynak hónapok óta nem sikerül a politikai célú hisztériakeltésen túl. Amióta Magyarország kedden teljesen lezárta a határt a menekültek előtt, Szerbia elkezdte a horvát határra, egy Sid nevű faluba szállítani a menekülteket.

Sid mellett, a szántókon félóránként fordulnak a buszok, száz-száz menekülttel. A horvát oldal, a Tovarnik nevű falu felé vezető földút két kilométerét kukoricaföldek szegélyezik, rendőrt sehol nem látni. Abszurd az is, hogy a menekültválságnak ebben a pillanatában nem valamilyen hatóság, a menekültek vagy a politikusok, hanem tinédzser aktivisták játsszák a főszerepet. Nemzetközi gárdájuk – találkoztunk szerb, horvát, német és osztrák aktivistával is – mindenféle hatósági közreműködés nélkül igazítja útba a menekülteket a határ túloldalán fekvő Tovarnik felé.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Ezen az úton két nap alatt nyolcezer menekült sétált át Szerbiából Horvátországba. Amiért az eddigi útjuk során Szalonikitől Horgosig fizetniük kellett, az itt most ingyen van. Sem a vízért, sem az almáért nem kell fizetniük, az aktivisták pedig még arra is kényesen ügyelnek, hogy újságírók ne kapjanak egyikből sem. Mosolyogva léptetnek le, vigyázni csak a Magyarország szóval kell. Amikor azt itt akár a menekültek, akár az aktivisták meghallják, elkezd érződni a hangjukon, hogy finoman szólva is elegük van Magyarországból, illetve a határ teljes lezárásából. Csak mutasd meg mindenkinek Magyarországon, hogy mi van itt – int türelmetlenül egy német aktivista.

 

Sid és Tovarnik között a két kilométeres utat a tűző napon kell végigsétálni, a menekültek minden árnyékot kihasználva pihennek egyet. A gyerekek a megszáradt kukoricacsöveket eszik, a férfiak vízzel hűsítik magukat a szeptember közepi kánikulában.

A hatalmas tömeg miatt a horvátok sem ússzák meg a tumultuózus jeleneteket. A Tovarnik melletti hatalmas silók tövében legalább 2500-3000 menekült zsúfolódott össze csütörtök délután, mert nem volt annyi busz, amely el tudta volna őket szállítani. Mindannyian a buszokra vártak, amelyek elviszik őket a 300 kilométerre fekvő fővárosba, Zágrábba. A tűző napon azonban elfogyott a türelmük, és áttörték a rendőrök sorfalát, hogy gyalog induljanak el a legközelebbi városba.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Mindenki fáradt és feszült. Aki nem veti bele magát a buszokért egymással és a kivezényelt rendőrökkel vívott harcba, az árnyékba húzódik, vagy beáll a környék egyedüli kútja előtt kígyózó sorba.

Egy damaszkuszi egyetemista, aki megjárta a szerb-magyar határt, hullafáradtan azt mondja, „itt senki nem agresszív, mindenki csak ki van merülve és nem érti, hogy miért nem hagyják menni, ahova akar." „És ti, újságírók, mit is tehetnétek? Kívánjatok sok szerencsét!" – teszi hozzá.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

A buszok többsége Zágrábba indul, de hallottunk olyat is, hogy a közeli városokba, Vukovárra és Eszékre, illetve a magyar határ közelében fekvő Pélmonostorra szállítják a menekülteket. Pélmonostoron 1800 menekült várja, hogy átkelhessen a zöldhatáron Magyarországra.

Belgrádban is csíp a röszkei könnygáz

Tiltakozó jegyzéket küldött Szerbia Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be, de így reagált a szerb kormány arra is, hogy a magyar rendőrök rátámadtak a Szerbiai RTV újságíróira. Részleteket itt olvashatnak.

Több menekült is ingerülten kérdezi, miért, hogy nem foghatnak taxit Zágráb felé, de a horvát biztonságiak ezt nem engedik. A Horgoson kitört zavargásokhoz hasonló incidenstől tartva nem akarják, hogy bárki is Magyarországra tévedjen.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

És ami az ingerültséget illeti, Magyarország érezhetően kezd szitokszó lenni Kelet-Európában. Tompánál vakációról hazafelé igyekvő szlovák turisták fennhangon káromkodnak az M5-ös autópálya lezárása miatt. „Hogy lehet egy nemzetközi kereskedelmi útvonalat egyszerűen csak lezárni?" – firtatják felháborodottan, miután fél órán keresztül kerülgették az öt kilométeresre duzzadt kamionsort.

Sátortábor Tovarniknál
Sátortábor Tovarniknál
Antonio Bronic / Reuters

A határzár súlyát érzi a köznyelv is. A vajdasági magyarban a határátkelőnek nem határátkelő a neve. Magyarkanizsán "Látszik, hogy Budapestről jött, kedvesem. A határátkelőt itt vámnak hívják" – nevet fel egy idős hölgy, amikor útbaigazítást kérünk tőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.