Magyarország felvette a kapcsolatot az országgal, amely először tűnhet el a Föld színéről

Magyarország felvette a diplomáciai kapcsolatokat Kiribatival. Az erről szóló megállapodás aláírására pénteken New Yorkban Magyarország állandó ENSZ-képviseletén ünnepélyes keretek között került sor. 
A megállapodást Bogyay Katalin, Magyarország és Makurita Baaro, a Kiribati Köztársaság állandó ENSZ-képviseletének vezetője írta alá. Kiribati 2013 óta rendelkezik külképviselettel New Yorkban. A magyar ENSZ-misszió közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatok felvétele elősegíti a Magyarország és Kiribati közötti együttműködést mind a világszervezetben, mind a kétoldalú viszony terén.

A Kiribati Köztársaság a Csendes-óceán középső részén található, az országot három szigetcsoport alkotja. Az alig több mint százezer lakost számláló állam fővárosa Tarawa szigetén található, amely egyben a legnépesebb sziget is. A szigetország lakói a klímaváltozás által leginkább fenyegetett népek közé tartoznak, tudósok előrejelzései szerint a szigetek egy része – a felmelegedés miatti várható vízszintemelkedés következtében – néhány évtizeden belül eltűnhet az óceánban. Ennek a fenyegetettségnek is betudható, hogy Kiribati nemzetközi színtéren is aktív szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődés céljainak hatékony végrehajtásában.

Ennek a küzdelemnek Kiribati számára enyhén szólva van tétje, ugyanis az első ország lehet, amely a globális felmelegedés következtében, az óceán vízszintjének az emelkedése miatt eltűnik a Föld színéről. 2013-ban még az is megtörtént, hogy a vízszintemelkedésre hivatkozva egy férfi menedékjogot kért Új-Zélandon a családjával.

Kiribatin elsöprő többségükben mikronézek élnek, kókusztermesztésből és halászatból, valamint halászati jogok bérbeadásából. A termőföld és a vízkészlet szűkös, a korábbi foszfátbányák már 1979-ben kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét külön pénzügyi alapban gyűjtötték össze a jövő nemzedékei számára. Az ország – kivált egyedülálló élővilágának köszönhetően – jelentős bevételre tesz szert a turizmusból is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.