Magyarország egyre rokonszenvesebb a csehek között

Lényeges változásokat hozott az egyik legismertebb cseh közvélemény-kutató intézetnek az a reprezentatív felmérése, amelyet három évenként ismételnek meg és arra keresik a választ, hogy melyik ország a legnépszerűbb a cseh polgárok körében, akik a listán feltüntetett országokat az iskolai érdemjegyeknek megfelelően értékelhették. 

A STEM legújabb adatai szerint hagyományosan Szlovákia vezeti a csehek népszerűségi listáját, 86 százalékkal, Ausztria (72) és Hollandia (71) előtt.

Lényegesen romlott Németország (a három évvel ezelőtti 64-hez képest jelenleg 49 százalék) és az Egyesült Államok (54-43) megítélése. Horvátországé nem változott (66 százalék). Számottevően nőtt viszont a rokonszenv Magyarország (52-60) és Lengyelország (47-52) iránt. A felmérés legvégén Oroszország (30), Kína (25), Ukrajna (24) és Törökország végzett (15 százalék).

Érdeklődésünkre a STEM szakértői úgy vélekedtek, hogy a lakosság legutóbbi értékítéletét ezúttal az egyes országoknak a migránsválsággal és más súlyos jelenségekkel kapcsolatos magatartása befolyásolta, amit leginkább Németország és az Egyesült Államok jelenlegi helyezése igazol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.