galéria megtekintése

Magyarok tervelték ki a bukaresti klubtüzet, hogy elszakítsák Erdélyt

Egy román szociáldemokrata képviselő dobta el az agyát. Messzire. Nagyon messzire.

Egy Budapesten készült, Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök által támogatott forgatókönyv áll az eddig  hatvan halálos áldozatot követelő bukaresti klubtűz mögött, egy román törvényhozó szerint.

A kegyelet jelei a a tragédia helyszínén
A kegyelet jelei a a tragédia helyszínén
Inquam Photos / Reuters

A szociáldemokrata Ninel Peia azt állítja, titkosszolgálati forrásokból értesült a tervről, amelynek célja Románia feldarabolása volt. A jóformán ismeretlen törvényhozó, mellesleg a titkosszolgálati egyetem doktorandusza, internetes naplójában abból indul ki, hogy a Colectiv klubban október 30-án kiütött tűz nem szerencsétlen baleset eredménye, hanem gyilkos kéz műve. Azt állítja, információi vannak arról, hogy az ördögi tervet „egy budapesti egyetem laboratóriumaiban főzték ki, amin egyetlen jóhiszemű román sem csodálkozik".

 

Eszerint a klubtűz nyomán utcára vonult tízezrek közé provokatőrök épültek be azzal a céllal, hogy a 30 ezres tömeget feltüzelve „ellenforradalmat robbantsanak ki". A terv részeként felgyújtották volna a belügyminisztériumot, a kormány és a parlament épületét, aminek Peia szerint „hasonló hatása lett volna, mint a Reichstag 1933-as leégésének", vagyis „véget vetett volna a román demokráciának".

A már említett titkosszolgálati források szerint Kolozsvárott készenlétben állt egy értelmiségiekből, politikusokból és üzletemberekből álló csoport, amely még akkor éjjel kikiáltotta volna Erdély függetlenségét, és megalakította volna a „magyar irányultságú" Erdélyi Köztársaságot, német protektorátusként, Oroszország garanciája mellett. Egy hasonló csoport Iasiban kikiáltotta volna Moldva függetlenségét. A „Moldvai Köztársaság" egy-két éven belül csatlakozzon a száz százalékban orosz befolyás alatt álló, már létező Moldovai Köztársasághoz. „Szerencsétlen Romániából" egyedül Havasalföld maradt volna a „demokrácia oszlopaként" – írja a szociáldemokrata honatya.

Ponta belebukott a korrupció felszámolását és a politikai elit leváltását követelő tüntetésekbe
Ponta belebukott a korrupció felszámolását és a politikai elit leváltását követelő tüntetésekbe
Inquam Photos / Reuters

Peia szerint „egyetlen felelősséggel teli gesztus akadályozta meg az ördögi tervet, a parlament megsemmisítését és a haza végérvényes feldarabolását": Victor Ponta kormányfő lemondása. A miniszterelnök távozása azonnal lehűtötte a kedélyeket, így az idegen manipulátoroknak nem volt már mit kihasználniuk – írja. (A forgatókönyv apró szépséghibája, hogy a miniszterelnök lemondását követő estén még többen vonultak utcára, a személycseréken túl a politika rendszer reformját követelve.)

Peia azt állítja, hogy Pontát természetesen értesítették „az ország feldarabolásának hihetetlen tervéről a trikolórhoz hűséges, hazafi tisztek". – Ezzel a bejegyzéssel is az ő szakmaiságuk és odaadásuk előtt próbálok tisztelegni, az ismeretlen hősök előtt, akik nap mint nap az életüket kockáztatják a nemzetért és a hazáért" – írja a honatya.

Tüntető az utcán. Ellenforradalmat akartak kirobbantani?
Tüntető az utcán. Ellenforradalmat akartak kirobbantani?
Inquam Photos / Reuters

A november 24-én kelt blogbejegyzésre a szociáldemokrata kötődésű Romania TV hírtelevízió hívta fel a figyelmet. A csatorna vasárnapi műsorának meghívottjai – újságírók, történészek, politikusok – nem tartották teljesen légből kapottnak a tervet, és hangsúlyozták: az illetékes szerveknek ki kell vizsgálniuk, hogy valóban megpróbálták-e eltéríteni a Ponta-kormány bukásához vezető tömegtüntetéseket.

Peia hagymázas összeesküvés-elmélete egyébként nem az első hajmeresztő kommentár a szerencsétlenségről. Az ortodox egyház szerint a Colectivban megfulladt és megégett fiatalok egyszerűen megérdemelték a sorsukat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.