Előhúzták a magyarkártyát a szlovák elnök hívei

Ivan Gasparovic támogatóit, többek között a kormánypárti Smer és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetőit is meglepte, hogy az előrejelzésekhez képest jóval kisebb, alig több mint nyolc százaléknyi különbséggel győzött a jelenlegi államfő a szlovákiai elnökválasztás múlt szombati első fordulójában Iveta Radicová felett. Ezért azonnal bekeményítettek és előhúzták a magyarkártyát - hangoztatta tegnap több pozsonyi politikai elemző.

Ján Slota, az SNS elnöke nyugtalanságát és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a dél-szlovákiai magyarok döntő többsége Iveta Radicovára voksolt. Kollégája, Rudolf Púcik hozzátette: "Remélem, a második fordulóra sikerül mozgósítani a szlovák nemzetet, nehogy már a Magyar Koalíció Pártjának szavazói döntsenek az ország államfőjéről. Dusan Caplovic, a Robert Fico vezette Smer és a kormány egyik alelnöke szerint a hölgyjelölt Duray, Csáky és Orbán szócsöve is, s aki rá szavaz, az nem a dél-szlovákiai stabilitásra, hanem az ottani nemzetiségi konfliktusokra voksol" - nyilatkozta.

Matús Kostolny, a legnagyobb példányszámú szlovák véleményformáló napilap, a Sme főszerkesztője hétfői vezércikkében leszögezte: „Mára kiderült, hogy a második fordulóban nem csupán a kommunista és a meciari félmúlt, illetve a tisztességes értékrend között kell választanunk, mert a gyűlölködés is beárnyékolhatja ezt a polgári aktust. Ivan Gasparovic ugyanis az állítólagos radikális és nacionalista szlovákiai magyarokkal ijesztgeti és riadóztatja a híveit. Vetélytársa viszont mindössze az ő elnökük is szeretne lenni" - hangsúlyozta a neves publicista.

Lapunk megkeresésére a három szlovákiai ellenzéki párt - köztük az MKP közös jelöltje kifejtette: "Meggyőződésem, hogy a durva vagdalkozás a gyengék tulajdonsága, ezért az ilyesfajta megnyilvánulásokra továbbra sem válaszolok. A Magyar Koalíció Pártja pedig törvényes parlamenti erő, teljes jogú tagja a legerősebb európai parlamenti frakciónak, az Európai Néppártnak (EPP). Ha megválasztanak, akkor minden szlovákiai polgár államfője szeretnék lenni. A szlovákiai magyarok semmiben sem lehetnek másodrangú polgárok. Már csak azért sem, mert mértékadó közvélemény-kutatások szerint csaknem annyian büszkék arra, hogy Szlovákia polgárai, mint a többségi nemzet képviselői" - nyilatkozta lapunknak Iveta Radicová.

Több szlovák politikai elemző úgy véli, hogy Ivan Gasparovic győzelmi esélyei továbbra is nagyobbak, mert az első fordulóból kiesett kommunista és más jelölt híveinek többsége rá fog szavazni vagy otthon marad. Iveta Radicová csak abban az esetben előzheti meg őt, ha célirányos kampánnyal az első fordulótól távol maradt személyek többségét voksolásra serkenti. "Ne feledjük, hogy 2,6 millió szavazásra jogosult választópolgár nem ment el szavazni az első fordulóban, Ivan Gasparovic pedig csak 162 326 szavazattal kapott többet mint vetélytársa" - mutatott rá Öllős László szlovákiai politológus.

A szlovákiai elnökválasztás második fordulója április 4-én lesz. Ivan Gasparovic és Iveta Radicová közül az lesz a győztes, aki megszerzi a leadott szavazatok többségét.

 

Ivan Gasparovic és Iveta Radicová
Ivan Gasparovic és Iveta Radicová
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.