Magyarázkodik Navracsics irodája

Kétségessé vált Navracsics Tibor magyar uniós biztos elkötelezettsége az Európai Unió iránt, miután egy interjúban elmondta, hogy nemmel szavazott a múlt heti magyarországi kvótanépszavazáson - vélekedett pénteken Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője.

Az ügyre reagálva a magyar biztos irodája azt közölte az MTI-vel: "Navracsics Tibornak minden eddigi nyilatkozata és interjúja egyértelművé tette, hogy az elkötelezettsége nem ingott meg, eddig is, és ezután is a biztosi esküje alapján jár el".

Gianni Pittella szerint a fő kérdés, hogy az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos az Európai Unió egészének vagy Orbán Viktor miniszterelnöknek az érdekeit tartja szem előtt.

"Az európai uniós biztosoknak az EU általános érdekét kell képviselniük, nem a saját nemzeti kormányuk érdekeit. Navracsics biztosnak a sikertelen magyarországi referendum kapcsán tett megjegyzései ezt erősen kétségessé teszik. Jogi döntés született a menekültek áthelyezéséről, a népszavazásra bocsátott kérdés pedig közvetlenül ez és az Európai Bizottság javaslata ellen irányult, amelynek Navracsics is a tagja" - közölte a frakcióvezető.

"Problémás, ha Navracsics biztos nem hisz abban, amit a saját bizottsága terjesztett elő, vagy ellenkezőleg, úgy véli, hogy a tagállami kormányoknak nem kellene követniük az Európai Unió egésze által hozott döntéseket. Ha így érzi, akkor miért dolgozik az Európai Bizottságnak?" - írta pénteki közleményében Gianni Pittella, a kijelentése mielőbbi tisztázására szólítva fel Navracsicsot.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerdán közölte, Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordul, hogy indítson vizsgálatot, mert szerinte Navracsics Tibor megsértette a bizottsági magatartási kódexet és az uniós alapszerződést is. Mint írta, "ha bebizonyosodik a szabálysértés, akkor Junckernek kezdeményeznie kell - az uniiós alapszerződés 245. cikke alapján - Navracsics állásából való felmentését".

Újságírói kérdésre válaszolva Alexander Winterstein bizottsági szóvivő pénteken kijelentette, el tudja képzelni, hogy Jean-Claude Juncker fel fogja hozni a kérdést az Európai Bizottság következő ülésén.

A Navracsics Tiborral készített interjúnkat itt olvashatja el. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.