Magyar vállalkozó rendelte meg a pozsonyi gyilkosságot

A szlovák rendőrség szerint S. József magyar állampolgár rendelte meg Lubica Kolesárová szlovák ügyvédnő meggyilkolását 2013 áprilisában Pozsonyban.

„Megalapozott a gyanúnk a bérgyilkos személyéről is, akivel kapcsolatban még gyűjtjük a további bizonyítékokat, s akinek két szlovák állampolgár segédkezett. Ő viszont a felbujtóhoz hasonlóan magyar"- jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Tibor Gaspar.

A szlovák országos rendőrfőkapitány elmondta, hogy a felbujtó a magyarországi bíróság döntése alapján szabadlábon védekezhet. „Ez a vállalkozó több, elsősorban dél-szlovákiai céggel üzletel. Az ismert ügyvédnőnek különböző törvénytelenségeikről bizonyítékai voltak, ezért a gyanúsított azzal bízta meg az egyelőre hivatalosan nem ismert személyt, hogy félemlítse meg őt, a nála levő terhelő iratokat pedig mindenképpen szerezze meg.

Bűntársként gyanúsították még a szlovák állampolgárságú Jozef D.-t, aki gépkocsiján a tettest Szlovákia fővárosába szállította, valamint Karol K.-t. Ő heteken át figyelte az ügyvédnőt, tudomást szerzett aznapi programjáról, az üggyel kapcsolatos találkozójáról, ahonnan este tíz előtt pozsonykárolyfalui lakásába tartott.

Tibor Gaspar szerint a megbízatás nem gyilkosságra, hanem a megfélemlítésre szólt, ám a tettes 24 késszúrással olyan súlyos sebeket ejtett a hölgy arcán, a testén és a lábán, hogy a kórházba szállítás után nem sokkal meghalt.

Arra az újságírói kérdésre, vajon a magyar és a szlovák hatóságok miért nem helyezték őket vizsgálati fogságba, Tibor Gaspar azt válaszolta: „A magyarországi döntést nem kommentálhatom. Az illetékes ügyész alighanem elhitte a felbujtónak, hogy hajlandó együttműködni a rendőrséggel. Szlovákiában taktikai okokból született ez a döntés, amelyekről egyelőre nem beszélhetek" - közölte.

Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy a magyarországi felbujtó kapcsolatban állt-e azzal a két orosz vállalkozóval, akik a  csallóközi Nagymegyeren, majd pedig Somorján szeszgyárat üzemeltettek, s akiket adócsalások, korrupció és más bűncselekmények miatt jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítéltek. További perek várnak rájuk. A meggyilkolt ügyvédnő róluk is számos terhelő bizonyítékot gyűjtött, és állítólag már feljelentésre készült ellenük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.