galéria megtekintése

„Magyar szív, francia fej..."

Balázs Ádám

Életének nyolcvanhetedik esztendejében, választott, második hazájában, Franciaországban elhunyt Schreiber Tamás (Thomas Schreiber), a francia-magyar kapcsolatok fáradhatatlan krónikása és alakítója, az egyik legelismertebb francia külpolitikai újságíró és politológus.

A "választott haza" az ő esetében kétszeresen is igaz, hiszen tizenkilenc évesen (1948-ban) Budapestről eredetileg Kaliforniába készült, ráadásul akkor még jobban beszélt angolul, mint franciául. Párizsban amerikai katonának nézték. Mégis ott ragadt, eleinte bárzongoristaként, egy francia kislány (későbbi felesége) kedvéért. Ezért is adhatta teljes joggal önéletrajza ottani változatának a „Franciaországot választottam" címet, miközben a magyar közönségnek írott memoár címe „Élet-morzsák" volt.

Thomas Schreiber 2006 őszén Budapesten, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Olasz Intézetben
Thomas Schreiber 2006 őszén Budapesten, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián az Olasz Intézetben
Kovács Bence

A lebilincselően izgalmas emlékirat legalább két vonatkozásban forrásértékű: egyrészt a Trianon minden fájdalmát átérző, Aradról áttelepült, jómódú ügyvéd-apa háború alatti pesti hétköznapjainak bemutatásakor, másrészt a „Helsinki folyamattól a birodalom alkonyáig" című fejezetben, amely személyes élmények fölidézésével dokumentálja a régiónkban bekövetkezett rendszerváltozásokat, De Gaulle bukaresti vagy éppen Mittérrand budapesti látogatásának kulisszatitkait is föltárva.

 

A Sorbonne elvégzése után, 1956-ban már a Le Monde kiküldött tudósítója – szülővárosában, Budapesten. A drámai napokra így emlékezik: „A fél tucatszor átkeresztelt, számomra mégis Andrássy út sarkán, a földalatti lejárata előtt látok a földön, vértócsában egy velem egykorú, nemzeti karszalagos fiút, mellette a fegyvere. Felvillan bennem a gondolat: felveszem a puskát és folytatom a harcot, amit ő kénytelen volt abbahagyni. Hősként meghalok, és egyszer még utcát is elneveznek rólam Budapesten... De a magyar szív után francia fejemmel úgy határoztam: az én feladatom, éppen mert tudom, mi történik itt, továbbmenni és ország-világ előtt tanúskodni. Könnyes szemmel, lelkileg feldúlva hagytam ott az ismeretlen pesti srácot..." 

Negyed századon át szerkeszti a francia kormány Közép- és Kelet-Európát bemutató politikai évkönyvét. Újságíró és politológus egy személyben, mint példaképe, Fejtő Ferenc. Tökéletesen integrálódik a francia társadalomba, ám soha nem tagadja meg hajszálgyökereit.

Amikor a nyolcvanas években először fölkerestem a közszolgálati RFI rádióban, irodája falán az Osztrák-Magyar Monarchia térképe függött, hogy általa tudja szemléltetni kollégáinak régiónk mai konfliktusainak történelmi gyökereit. - Élete végéig tanított a tekintélyes saint-cyri Katonai Akadémián. A leendő francia katonatiszteknek régiónkról tartott geopolitikai kurzus első kérdése ez volt: „Mi a különbség Szlovákia, Szlovénia és Szlavónia között?"

"Magyarország: a békés átmenet" című, a Le Monde kiadásában megjelent könyve olyan objektív elemzés a rendszerváltásról, melynek bevezetője franciák számára is jól érthetően összegezi a magyar emigráció, sőt a határon túli magyarság helyzetét is.

Még közeli ismerősei közül is kevesen tudják, hogy sajtófőnöke volt a Párizs melletti középkori városka (Cziffra György zongoraművész Alapítványának székhelye), Senlis nemzetközi hírű művészeti fesztiváljának. Itt van nyaralója francia festőművész feleségének, akivel a fesztiválra minden évben magyar művészeket is meghívtak. Szerényen, a háttérben maradva. 

Igazi úriember volt, szemérmes, önzetlenül segítőkész. Négy éves párizsi diplomata külszolgálatom alatt hetente találkoztunk kedvenc kávéházában, az Avenue Bosquet-n. Uniós csatlakozásunk idején - előadásaival, interjúival - tucatnyi rádió- és TV-adásban szolgálta a Magyarország-imázs javításának csöppet sem könnyű ügyét, majd kulcs-szerepe volt az 1956-os forradalom szenátusi emlék-konferenciájának megszervezésében.

Minden párizsi magyar nagykövetet személyesen ismert, Károlyi Mihálytól Károlyi Györgyig.

Nemrégiben éppen ez utóbbival, a leendő párizsi magyar nagykövettel közösen emlékezett 1956-ra, a budapesti Francia Intézetben, alig három hónappal ezelőtt. Derűs volt, mint mindig, nem is sejtettem, hogy utoljára öleljük meg egymást. Az ég felé mutatott: „Remélem, hogy Fejtő Feri odafönt elégedett a szereplésemmel!"

Most már együtt vetik „vigyázó szemüket" Párizsra.

És másik szeretett városukra, Budapestre...      

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.