galéria megtekintése

Magyar helyett inkább amerikai hazafi lett Orbán kegyvesztett tanácsadója

14 komment

Ágoston Zoltán

Derékba törve érhetnek véget Orbán Viktor miniszterelnök álmai a magyar-amerikai viszony javulásáról akkor is, ha az amerikaiak november 8-án Donald Trumpot választják meg a Egyesült Államok következő elnökének – első pillantásra legalábbis ezt vetíti előre, hogy Orbán Viktor egykori tanácsadója, a magyarországi jobboldal egyik nagy kegyvesztettje, Gorka Sebestyén nemrég feltűnt a republikánus jelölt környezetében.

Gorka néhány napja szerepelt együtt Trumppal a Fox News egyik show-jában. Fellépése a republikánus elnökjelölt bevándorlás-politikájának és a terror elleni küzdelemről alkotott elképzeléseinek a dicséretéről szólt a demokrata jelölttel, Hillary Clinton volt külügyminiszterrel szemben. A moderátor, Sean Hannity kérdésére Gorka elárulta, amit Trump akar, az „abszolúte" több biztonságot nyújt az Egyesült Államok számára az iszlamista szélsőségesek fenyegetésével szemben. Ha Clintont választják meg elnöknek – mondta –, és ő folytatja a Barack Obama elnök vezette jelenlegi adminisztráció politikáját, akkor a menekülthullámon lovagló dzsihadisták is bejuthatnak az Egyesült Államokba. A kérdésre, hogy ha egy menekültekkel érkező iszlamista szélsőséges merényletet hajt végre, akkor amerikaiak vére fog tapadni Obama és Clinton kezéhez, így válaszolt: „Már tapad."

Gorka és Trump a Fox Newson
Gorka és Trump a Fox Newson
Forrás: YouTube

Gorka azután avanzsált a fentihez hasonló kijelentésekkel kérlelhetetlen amerikai hazafivá, hogy 2012-ben a brit és az magyar után megkapta az amerikai állampolgárságot is. Írt egy bestsellert Defeating Jihad: The Winnable War címmel, elnökhelyettese egy Institute of World Politics nevű washingtoni kutatóintézetnek, elnöke egy másiknak, a Threat Knowledge Groupnak, amelyet a feleségével alapított és ami az Iszlám Államot és a terrorizmust érintő kérdéseket illeti, kezd a Fox News házi szakértője lenni. Nemrég a republikánusokhoz közeli hírtelevízióban azt fejtegette, hogy senkinek nem kell megdöbbennie az iszlamista szélsőségesek által végrehajtott merényleteken, hiszen az egész egy dzsihadista stratégia része, és amúgy is, az Egyesült Államok legtöbb halálos áldozatot követelő merényletéhez, egy Omar Mateen nevű férfinak az Orlandóban a Pulse nightclubban történt vérfürdőjéhez pedig részben az Obama-adminisztráció politikája, a politikai korrektség vezetett el.

 

Bár mindez mostanában többé-kevésbé szó szerint elhangozhatna bármelyik, a Fidesz égisze alatt zajló biztonságpolitikai konferencián – az Orbán-kormány amerikai megítélése szempontjából végzetes lenne, ha azt a Clintont választanák meg elnöknek, aki 2011-ben még külügyminiszterként Budapesten kritizálta a magyar miniszterelnököt a demokratikus intézményrendszer leépítéséért, így aligha véletlen, hogy Orbán a júliusi tusnádfürdői beszédében a világ állam- és kormányfői közül elsőként a támogatásáról biztosította Trumpot –, a képet árnyalja, hogy Gorka és a magyar kormánypárt legtöbb tekintélyes politikusa enyhén szólva nem rajong egymásért. Kilenc éve, 2006-2007-ben Orbán egykori tanácsadója ugyanis még magyar hazafi akart lenni, olyannyira, hogy a Fidesz ellen fordult a két elveszített választás után, és a Kossuth téri tüntetéssorozat néhány alakjával az utólag már rendkívül pikánsan hangzó Új Demokratikus Koalíció néven pártot is alapított. Jobbról támadta a Fideszt, azt állítva, hogy a két választást elveszítő párt vezérkara amatőr, és mivel túlságosan hisz az állami szerepvállalásban, nem is nem hajtott végre valódi fordulatot a radikális baloldaltól a konzervativizmus felé. A hangzatos kijelentések ellenére a Fidesz hegemóniáját nem sikerült megtörni, és Gorka mindössze két hónappal az alapítás után 2007 májusában otthagyta a pártját.

Fennakadás

Gorka a magyar közélet ismert, de titokzatos alakja volt, amikor előállt a pártalapítás ötletével. Nagy-Britanniában született az 1956-os emigráns, Gorka Pál fiaként. Saját elmondása szerint 1990-től 1992-ig a brit hadsereg terrorelhárító egységének a tagja volt, ami után visszatért Magyarországra, ahol az Antall-kormány honvédelmi minisztériumának a főmunkatársa lett. Nemzetközi biztonságpolitikai szaktekintélynek számított, 1997-től Rómában a NATO védelmi kollégiumának a kutatója és oktatója, később a tekintélyes amerikai agytröszt, a RAND Corporation munkatársa. Az első Orbán-kormány alatt miniszterelnöki tanácsadónak kérték fel, 2001. szeptember 11. után az állami televízióban ő kommentálta a Világkereskedelmi Központ ikertornyai elleni merénylet és az al-Kaida utáni hajtóvadászat történéseit, később pedig szakértőnek jelölték a Medgyessy Péter exkormányfő ügynökmúltját vizsgáló bizottságba, csakhogy ekkor annak ellenére fennakadt a C típusú átvilágításon, hogy korábban minisztériumi főmunkatárs és miniszterelnöki tanácsadó is volt.

Orbán volt tanácsadójának az emléke azóta már meg is fakult Magyarországon. Most megkérdezett, névtelenséget kérő forrásaink – akik mindegyike hallhatóan pejoratív éllel beszélt róla – többnyire csak azt tudták felidézni, hogy a magyarországi évek alatt Gorkáról végig rebesgették, hogy hírszerző.

Ez soha nem nyert bizonyságot, de az biztosnak tűnik, hogy ha költői kérdésre lehet költői választ adni, akkor valószínűleg ő a műfaj koronázatlan királya. A Trump melletti fellépése kapcsán a biztonságpolitikai szakértőtől ugyanis megkérdeztük, mit szól Orbán tusnádfürdői kiállásához a republikánus jelölt mellett, és hogy szerinte a magyar kormánynak milyen változtatásokat kellene végrehajtania a transzatlanti politikájában attól függetlenül, hogy az Egyesült Államokban milyen adminisztráció van hatalmon. Érdekelt volna az is, hogy Orbán tusnádfürdői beszéde előtt vagy után állt-e kapcsolatban magyar kormányzati tisztségviselőkkel, de amikor felkértük, hogy nyilatkozzon lapunknak, e-mailen csak ennyit válaszolt: „A Népszabadságnak? Komolyan?"

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.