Magyar Gripenek tanítják rendre az orosz gépeket

Csütörtökön megérkeztek Litvániába a Magyar Honvédség Gripen típusú vadászrepülői, amelyek szeptembertől négy hónapig segítik a balti légtér védelmét - számolt be csütörtökön a honvédelem.hu.

Azt írták: a Baltic Air Policing (BAP) feladatban részt vevő JAS-39-esek csütörtökön kora délután szálltak fel az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról és mintegy másfél órás repülőút után érkeztek meg Litvániába. A portál beszámolója szerint Fekete Tamás alezredes, a BAP kontingens parancsnoka indulásuk előtt elmondta: a Gripen-század valamennyi gépe részt vesz a küldetésben, így váltásokban adják majd a készültséget Litvániában és Kecskeméten is.

Mint kiemelték: a Magyar Honvédség életében mérföldkőnek számító küldetésre több mint fél éve készültek a kecskeméti légibázis repülőgép-vezetői, műszaki katonái és logisztikai szakemberei. A hivatalos átadás-átvételi ünnepséget jövő hétfőn rendezik meg.

Másnaptól, szeptember elsejétől pedig év végéig a német légierő Typhoonjaival együtt a kecskeméti JAS-39-esek "őrködnek" Észtország, Lettország és Litvánia felett - írta a honvédelem.hu.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy közvetlen konfrontációtól nem kell tartani Oroszország és a NATO között. Orosz gépek azonban gyakran sértik meg a balti országok légterét. A NATO vadászgépei tavaly több mint négyszázszor szálltak föl orosz repülők elfogására (négyszer annyiszor, mint 2013-ban), míg Moszkva háromezer esetben (kétszer gyakrabban, mint egy évvel korábban) észlelte határainál a NATO taktikai repülőgépeinek mozgását – áll a European Leadership Network brit kutatóközpont tanulmányában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.