galéria megtekintése

Magyar cég adott sokmilliárdos kölcsönt Berlusconiéknak

0 komment

NOL

A sötét energiaüzelmei miatt FBI-körözés alatt álló egykori Kádár-kori kulturális miniszterhelyetteshez, Knopp Andráshoz áll közel az a papírkereskedelmi kft., amely a Blikk kutatásai szerint 7,8 milliárd forint kölcsönt adott egy Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökhöz kötődő offshore cégnek.

Blikk birtokába került dokumentumok szerint az ismeretlen Alfapapír Kft. 2011-ben 25 millió euró (7,8 milliárd forint) kölcsön nyújtásáról írt alá szerződést az adóparadicsomnak számító Antiguán bejegyzett Emerald Cove Estates Limiteddel. A kért kamatot baráti, egyszázalékos szinten állapították meg. A 2,1 milliárdos első részletet bizonyíthatóan elutalták.

A lap az „adóoptimalizáló” antiguai céget a bukott jobboldali olasz kormányfő, Silvio Berlusconi családi érdekeltségeként azonosítja. A kölcsön biztosítékaként szintén Berlusconi antiguai villája közelében lévő ingatlanokat ajánlottak fel.

Az Alfapapír hátterének feltérképezése nem ilyen egyszerű. Az Opten cégadatbázis szerint 2011-ben a magát nagykereskedőként és ingatlanosként bemutató szerény kis céget a panamai Holborn World és a Brit Virgin Szigeteken bejegyzett Bousman Continental jegyezte. A jelenlegi tulaj a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Ozelonio. Mondanunk sem kell, ezek is a nemzetközi pénzmosóhálózatok kedvelt cégbejegyzési helyszínei. Az Alfapapír 2011-ben egymillió forint árbevételt ért el, azóta ez nullára csökkent. Igaz, papírjaiban van kétmilliárd forintnyi eszköz, de ez sem teszi lehetővé ekkora kölcsön biztosítását. Arról nem is beszélve, hogy a kölcsön folyósítását is fel kellett volna tüntetniük a mérlegben.

 
Knopp András
Knopp András
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Oszlatja a ködöt, hogy a papírcég jelenlegi ügyvezetője Karikás Dávid, aki Knopp András, a Kádár-kor sajtókörökben különösen rettegett kulturális miniszter-helyettesének üzlettársaként vált nemrég ismertté a kellően sötét EMFESZ-ügy kapcsán. Knopp András a rendszerváltás után vitatott nemzetközi ipari és energiaügyletek visszatérő kulcsfigurájává vált.

Magyarországon Knopp András képviselte Dmitro Firtas ukrán oligarchát, aki az EMFESZ nevű gázkereskedővel vetette meg a lábát a magyar gázpiacon. Az idővel kétszázezer lakossági ügyfelet ellátó gázcéget annak ügyvezetője, Góczi István Knopp és Firtas tudta nélkül más, oroszként azonosított köröknek eladta: az akkorra már teljesen lerongyolódott és kiürített céget Knoppék csak több év pereskedés után kapták vissza.

Firtas az ukrán politikai viszonyokat is alapvetően befolyásoló orosz–ukrán energiaüzelmek egyik kulcsfigurája, aki hamar a Szemjon Mogiljevics sokáig Magyarországon tartózkodó orosz maffiózó elleni FBI-nyomozás látóterébe került, ám Firtas azóta is minden kapcsolatot tagad Mogiljeviccsel. De ma már indiai korrupciógyanús ügyletek miatt Knopp András is az FBI körözési listáján szerepel. Az egykori nagy hatalmú miniszterhelyettes azóta Moszkvában tartózkodik: bár szintén minden vádat tagad, hazatérési szándékának nincs jele.

A szerény papírvállalkozást más is köti Knopp Andráshoz. Ő ugyanis a Blikk kutatásai szerint egy másik cégén keresztül az Alfapapír budai elitnegyedben található székhelyének tulajdonosa is. Szomszédai – értelemszerűen – hosszú ideje nem látták. A székhelyen a 2011-es szerződést aláíró, azóta már lemondott ügyvezetőt, George Rothot nyilván szintén nem lelték fel.

Kérdés, Berlusconiék miért kértek vagy tízmilliárd kölcsönt a Knopp Andráshoz kötődő szerény budapesti papírcégtől. A lap szerint ez valójában Firtas és Berlusconi közti üzleti kapcsolatra utal, ám annak további lehetséges részleteit nem taglalják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.