Maffiózókat idéző fenyegetések miatt feljelentik a román elnököt

Büntetőjogi feljelentést tesz a román államfő ellen a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD). Traian Basescu elnököt a párt egyik tagjának megfélemlítését célzó fenyegetéssel és zsarolással vádolják.

A feljelentést a frakció több tagja – elsőként Victor Ponta miniszterelnök – kedden írta alá. Ponta szerint az államfő „maffiózókat idéző fenyegetőzéssel" próbálta megfélemlíteni a Basescu-család földvásárlását vizsgáló parlamenti különbizottságot, amikor annak egyik tagjáról, Gabriela Firea szociáldemokrata szenátorról megjegyezte: jobban tenné, ha polgármester férjének gyanús ügyeire figyelne, mert megeshet, hogy este már nem találja otthon.

A korrupcióellenes ügyészség, a DNA több tucatnyi polgármestert és megyei tanácselnököt juttatott börtönbe az utóbbi időben. Többségük a PSD tisztségviselője.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden közölte: az RMDSZ minden fenyegetést és zsarolást elítél, de a szövetség frakciója nem foglalt állást arról, hogy testületileg csatlakozzék a feljelentéshez: ezt az egyes törvényhozók saját belátásra bízza. Hozzátette, hogy ő maga nem írja alá a feljelentést.

A jobboldali közép ellenzék szerint a mentelmi joggal rendelkező államfő elleni feljelentés a PSD választási kampányának része. Basescu és Ponta éles támadásokkal, kölcsönös vádaskodásokkal próbálják lejáratni egymást a választók előtt: ennek része az is, hogy mostanában börtönnel fenyegetik egymást.

Az idézett interjúban Basescu ismételten Románia eddigi legkorruptabb kormányfőjének nevezte Pontát, hozzátéve, hogy - a korrupcióért bebörtönzött - Adrian Nastase volt miniszterelnök cellatársaként végezheti, ha továbbra is a PSD korrupt kiskirályait védi. Ponta szerint a „maffiózó” Basescu fog börtönbe kerülni, miután - második elnöki mandátuma befejeztével - decemberben elveszíti mentelmi jogát.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy az irodáját a védelmi minisztériumba helyezte át, mert az államfőhöz közel álló média alaptalanul azt terjesztette, egy korrupcióért letartóztatott megyei tanácselnök az ő hivatalából bonyolította kétes üzleteit. Ponta szerint a védelmi minisztériumban könnyebb lesz cáfolni az ilyen hazugságokat, mert ott pontos nyilvántartást vezetnek arról, hogy ki lép be az épületbe.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.