Ismét félezer Murszi-hívet ítéltek halálra

Halálbüntetést javasolt egy egyiptomi bíró annak a 683 vádlottnak az ügyében, akit egy rendőr megölésével vádolnak. Mohamed Bidi, a Muzulmán Testvériség vezetője is a vádlottak padján ült, írja BBC.

Az ügyészek szerint a vádlottak – többségében a Muzulmán Testvériség tagjai és támogatói – tavaly augusztusban rátámadtak egy minyai rendőrkapitányságra, majd végeztek egy rendőrrel. A vád szerint 529 ember ugyanazon a napon lincselt meg egy másik rendőrt egy másik városban, őket márciusban ítélték halálra, de ügyükben ma született végső döntés: a bíróság 492 esetben visszavonta a halálbüntetést.

A bírósági ügyeket az ENSZ és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is keményen elítélte, mivel mindkét ügyben csupán két, néhány órás tárgyalást tartottak. A védelem szerint ennyi idő nem lehetett elég arra, hogy alaposan átnézzék a több ezer oldalas dokumentumokat. Egyes családtagok szerint pedig van olyan vádlott, akinek a neve még csak nem is szerepel az iratokban.

A vádlottak közül többen azt állítják, hogy jelen sem voltak a gyilkosságok helyszínén, és nem tartoznak a Muzulmán Testvériség támogatói közé.

„Nincs semmilyen bizonyítékuk ellenem. Senki nem tudja bizonyítani, hogy ott voltam aznap" – idézi a the Guardian a 683 vádlott egyikét, aki azt állítja, hogy Kairóban volt, amikor a gyilkosságot elkövették, nem Adwában. 

Az egykori elnök, Mohamed Murszi leváltása óta a kormány hadjáratot indított az azóta terrorista szervezetté nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériség ellen, amelynek Murszi is tagja volt: a the Guardian szerint július óta 16 ezer ember tartóztattak le és több mint 2500 embert öltek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.