Luxusszállodára támadtak a terroristák

Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban legalább 23 ember meghalt, amikor a maszkot viselő támadók megrohanták egy főleg külföldiek lakta luxusszálloda, a Splendid Hotel épületét az éjjel. Szombat reggelre 126 túszt sikerült kiszabadítani.
Egész éjjel tartott a túszdráma
Egész éjjel tartott a túszdráma
Reuters TV / Reuters

Hajnali ötkor még lehetett fegyvertűz zaját hallani a Burkina Faso fővárosában, Ouagadougou-ban lévő luxusszállodából, a Splendid Hotelből, amelyet az éjjel rohantak le maszkot viselő terroristák. legkevesebb 23 embert ölve meg. A támadást autóba rejtett pokolgéppel végrehajtott merényletek vezették fel az épület előtt, bent pedig a terroristák túszokat is ejtettek. Remis Dandjinou tájékoztatási miniszter éjjeli Twitter-üzenete szerint az első órákban harminc túszt szabadította ki, köztük Clement Sawadogo foglalkoztatási minisztert is. A túszdrámának szombat reggel lett vége, a biztonsági erők összesen 126 embert menekítettek ki, felük kórházi ápolásra szorul.

A halálos áldozatok száma valószínűleg jelentősen nő majd, mindegyik hírforrás hangsúlyozza, hogy 20 ember csak a támadás első hullámában vesztette életét, még mielőtt a helyi biztonságiak elindították volna a terroristák likvidálását és a túszok kiszabadítását célzó akciót. Szombat kora délutánra a halottak számát 23-ra pontosították. A Simon Compaoré. biztonsági miniszter közlése szerint az áldozatok 18 nemzet képviselői közül kerültek ki. A Splendid Hotel Ouagadougou-ban kedvelt hajléka az ENSZ munkatársainak és a nyugati turistáknak is.

Egész éjjel tartott a túszdráma
Egész éjjel tartott a túszdráma
Reuters TV / Reuters

Egy szemtanú szerint a terroristák először a Splendid Hotel melletti kávézóba, a Cappuccinóba törtek be, ahol tíz embert öltek meg.

A szállodai vérengzés túlélői arról számoltak be, hogy a fegyveresek mindenkire lőttek, akit értek, majd a földön fekvő, vérben úszó emberek közt sétálgatva beszélgettek és találomra lövöldöztek azokra, akikről úgy hitték, hogy még életben van ­– számolt be a CNN.

Az túszszabadítási akcióban a helyi biztonságiak mellett részt vettek a Burkina Fasóban szolgálatot teljesítő francia katonák is.

A merényletet az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM vállalta magára.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.