galéria megtekintése

Támadás a kanadai parlament ellen

0 komment

NOL

Három helyszínen dördültek lövések Ottawában. Egy fegyveres férfi a nemzeti háborús emlékműnél kezdett lövöldözésbe, halálosan megsebesített egy katonát, majd behatolt a parlament épületébe. Fegyverzajt hallottak a Rideau Center bevásárlóközpontban is. A hatóságok mindhárom helyszín környékét hermetikusan lezárták. A lövöldözőt  a rendőrök lelőtték, mielőtt még a miniszterek tanácsterméig jutott volna. 

Összefoglaló

- Egy fegyveres férfi tüzet nyitott az ottawai nemzeti háborús emlékműnél őrséget álló katonára. A támadó ezután behatolt a parlament épületébe. A lelőtt katona a kórházban életét vesztette.

- Lövöldözés tört ki a parlament épületében is, ahol a támadót lelőtték, nem messze attól a szobától, ahol a miniszterek elbarikádozták magukat.

- A rendőrség lezárta a parlamenti környékét, és Ottawa belvárosának jelentős részét.

- Stephen Harper kanadai miniszterelnököt biztonságos helyre szállították, ahol beszélt Barack Obama elnökkel. Az Egyesült Államok elnöke támogatásáról biztosította a kormányfőt.

Kettős támadást hajtott végre egy férfi szerdán Kanada fővárosában, Ottawában. A támadó először a nemzeti háborús emlékműhöz hajtott egy kocsival helyi idő szerint reggel tíz előtt nyolc perccel, kiszállt, majd egy gépkarabéllyal tüzet nyitott a díszőrséget álló katonára. Az áldozatot – egy harmincas éveiben járó katonát – több haslövéssel szállították kórházba. Szemtanúk szerint – írja az Ottawa Citizen – a gépkarabélyos támadó, egy túlsúlyos, 180-185 centiméter magas férfi hosszú sötét kabátban, az arca köré tekert sálban menekült el a helyszínről. Visszaszállt a kocsiba, majd egy közeli utcában, az Elgin Streeten leparkolt és a parlamenti negyed felé vette az irányt.

A törvényhozás épületében később szintén dördültek lövések. Josh Wingrove, a The Globe and Mail tudósítója a parlamentből twittelte, hogy a támadó a déli főbejáraton hatolt be a komplexumba, majd észak felé vette az irányt. Wingrove tucatnyi lövést hallott, később pedig egy mozdulatlanul heverő testet pillantott meg a parlamenti könyvtár előtt. A folyosókon lőpor szaga terjengett. A rendőrök és a kommandósok szobáról szobára fésülték át a komplexumot. Wingrove az incidensről egy videót is feltöltött a YouTube-ra. 

 
A támadás után a nemzeti háborús emlékműnél
A támadás után a nemzeti háborús emlékműnél
STRINGER / Reuters

A környékre a támadás miatt rengeteg rendőrt és kommandóst vezényeltek ki, a parlamenti negyedet pedig hermetikusan lezárták. Hivatalos közlések szerint Stephen Harper miniszterelnök végig biztonságban volt. A támadás idején a kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Új Demokrata Párt is éppen frakcióülést tartott.

A hatóságok Ottawa belvárosában mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjanak otthon, ne menjenek az ablakok közelébe és a tetőkre sem. Négy tömbnyire a parlamenti negyedtől lezárták az amerikai nagykövetséget is.

A feltételezett merénylőt a rendőrök lelőtték, amiről először Wingrove, majd a veteránügyi miniszter, Julian Fantino twittelt. Az elkövető két  parlamenti őrt lábon lőtt, mielőtt végeztek volna vele. A sebesülteket kórházban ápolják. A parlamentet továbbra is zár alatt tartja a rendőrség. A fegyveres ámokfutó már a képviselői irodák közelében járt, amikor egy őrmester, Kevin Vickers lelőtte őt.  

A parlamenten, a háborús emlékmű helyszínén kívül állítólag a Rideau Center bevásárlóközpontnál is lövések dördültek. A CTV riportere szerint a bevásárlóközpontot evakuálták, és felfegyverzett rendőrök hatoltak be az épületbe. A bevásárlóközpont azonban cáfolja, hogy az épületben lőttek volna. A rendőrség sem tudta megmondani, hogy az incidens a plázában vagy annak közelében történt-e.

Két ember meghalt, a nyomozás még tart

Reuters beszámolója szerint három embert szállítottak az ottawai kórházba. A nemzeti háborús emlékműnél meglőtt katona belehalt sérüléseibe, ahogyan az ámokfutót is lelőtte egy rendőr. Mindeközben Stephen Harper miniszterelnök már tanácskozik a kanadai rendőri erők vezetőségével, és Barack Obama is felhívhatja nemsokára a kanadai vezetőt, hogy biztosítsa őt támogatásáról.

Fotó: Chris Wattie / Reuters

Az ottawai rendőrség és a Royal Canadian közleményt adott ki, melyben megerősítették, hogy a lövöldözések áldozata a kórházban belehalt sérüléseibe.

A támadások miatt a rendőrség még senkit nem vett őrizetbe. Az ottawaiaktól azt kérik, hogy tartsák magukat távol a belvárostól, amíg a nyomozás tart. A rendőrségi zárlat miatt a parlament 3-5 mérföldes körzetében leállt a közlekedés. Az iskolák bezártak és a helyszínek közelében mindenkit evakuáltak. 

Már közepes terrorkészültség volt

Kanada egyébként kedden emelte a terrorkészültségi szintet alacsonyról közepesre. Jean-Christophe de la Rue, a kanadai közbiztonsági minisztérium szóvivője hangsúlyozta, nincs konkrét fenyegetettség, a lépés válasz az elmúlt időben szélsőséges iszlamista szervezetek körében megélénkült online szóbeszédre. Hírszerzési információk szerint személyek és szervezetek terrorcselekmények elkövetésére készülhetnek Kanadában – tette hozzá a szóvivő.

A terrorkészültségi szint megemeléséről azután született döntés, hogy kedden egy muszlimra áttért férfit lőttek le rendőrök Montrealban, miután elgázolt két katonát, akik közül az egyik meghalt, a másik pedig megsebesült.

Az elkövető az a 25 éves Martin Couture-Rouleau volt, akit 90 másik emberrel együtt a gyanúsított fegyveresek között tartottak számon kanadai hatóságok. A meggyilkolt áldozatot kedden azonosították, a 28 éves Patrice Vincent veterán katona volt. A gyilkosság után Couture-Rouleau-t négy kilométeren keresztül üldözték a rendőrök, amikor a kocsija felborult és többször átfordult. A baleset után a férfi kiszállt a kocsiból, és egy késsel hadonászott. A rendőrök tüzet nyitottak rá. Couture-Rouleau-t kórházba szállították, ahol pár órával később meghalt. A férfi útlevelét még júliusban elkobozták, amikor Törökországba akart menni. A rendőrség akkor le is tartóztatta, de bizonyíték híján szabadlábra helyezték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.