galéria megtekintése

Kormány-lobbi az olimpiákért: Magyar embernek magyar közvetítést!

6 komment


Csuhaj Ildikó

Mikor nézhetik anyanyelvükön az olimpiát a határon túli magyarok? Takács Szabolcs államtitkár szerint az augusztusi riói versenyeket még nem, de a következő téli olimpiát már biztosan. Semjén Zsolt is lobbizik Brüsszelben. Az MTVA is próbálkozik, de csak az osztrák és német szolgáltatók nyitottak az ötletre.

A magyar kormány elkötelezett és aktívan képviseli Brüsszelben azt az álláspontot, hogy az Európai Unióban a kulturális és nyelvi kisebbségekkel szembeni megkülönböztetés ellen lépjenek fel azzal is, hogy határokon átnyúlóan lehessen hozzáférni televíziós programokhoz, online tartalmakhoz. A magyar kormány lobbizik azért, hogy a határon túli magyarok korlátozás nélkül nézhessenek kiemelt sporteseményeket, ehhez az európai uniós jogot, és az EU-integráció sarokkövét adó belső piaci logikát hívják segítségül - nyilatkozta a Népszabadságnak Takács Szabolcs.

Pókkamera a franciaországi foci Eb-n - nem mindenki élvezheti a műsort
Pókkamera a franciaországi foci Eb-n - nem mindenki élvezheti a műsort
Korponai Tamás / Népszabadság

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkárt annak kapcsán kérdezte munkatársunk, hogy a lapunkhoz eljutott információk szerint Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes korábban levélben kereste meg Andrus Ansipot, az Európai Bizottság alelnökét az ügy érdekében. „Magyarország számára kiemelten fontos a területi alapú tartalomkorlátozások és a fogyasztók lakóhelye szerinti indokolatlan megkülönböztetések felszámolása" - írta a miniszterelnök-helyettes az Egységes Piaci Stratégiára, az Európai Digitális Egységes Piaci Stratégiára és egy uniós bírósági döntésre hivatkozva (az angol Premier League és társai egyesített ügyében hozott bírósági ítélet a jelenlegi gyakorlatot versenykorlátozónak és a szolgáltatásnyújtás szabadságával ellentétesnek minősítette).

 

Takács Szabolcs megítélése szerint az Európai Bizottság (EB) is látja a problémát, hiszen az egységes belső piaci logika érvényesülése uniós alapelv.

MTVA: 2018 tuti

"A magyar közmédia mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is nézhetőek legyenek a legfontosabb magyar érdekeltségű sportesemények. E munka eredményeként sikerült megszerezni az idei nyári olimpiai játékokat követő négy olimpiára (két nyári és két téli olimpiáról van szó) azt a jogot a Discovery-től, mely alapján a Kárpát-medence területére is közvetíthetjük az eseményeket. A közmédia történetében először sikerült elérni, hogy Magyarországon, Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is magyar nyelven sugározhatjuk az olimpiákat a kárpát-medencei magyarságnak" - tájékoztatta lapunkat az MTVA.

- Az jogos elvárás a tagállamok részéről, hogy az EB bontson le minden olyan jogi és adminisztratív akadályt, mely a folyamatot gátolja, például a mostani Franciaországban rendezett labdarúgó Európa-bajnokságot mindenki szerette volna a saját anyanyelvén nézni, és azoknak drukkolni, akik nemzeti közösségükhöz tartoznak. De jelenleg területi alapú tartalomkorlátozás érvényesíthető. Egy európai szintű sportesemény, világbajnokság vagy olimpia sugárzása a jogtulajdonos és a médiaszolgáltató közötti szerződés alapján történik. A kontraktus pedig kötelezi a szolgáltatót, hogy területileg korlátozza a vételt az adott EU tagállam határain belülre és tiltsa meg dekóderek alkalmazását is annak területén kívül. Mivel a jogtulajdonosok gazdasági-piaci szereplők vagy sportszervezetek - UEFA, FIFA -, ellenük nem lehet kötelezettségszegési eljárást indítani, mint egy uniós tagállam ellen. Azonban a verseny korlátozásának indokával gazdasági szereplőkkel szemben is fel lehet lépni - mondta az államtitkár, aki mindamellett optimista, mivel nemcsak magyar problémáról van szó.

Csoda kellene hozzá, hogy a riói olimpiát mindenki anyanyelvén nézhesse
Csoda kellene hozzá, hogy a riói olimpiát mindenki anyanyelvén nézhesse

Takács Szabolcs elmondta, hogy Finnországgal együttműködve július elején Magyarország is csatlakozott egy olyan közös kezdeményezéshez, melyet közösen indítottak a finnországi svéd kisebbséget képviselő tartományi kormány, az olaszországi német ajkú, független dél-tiroli autonóm tartomány és a kevésbé elterjedt nyelveket képviselő civil szervezetek. Takács szerint két uniós irányelv-tervezet is lehetőséget adhat arra, hogy érvényt szerezzenek céljaiknak, ennek érdekében a magyar kormány konkrét javaslatokat fogalmazott meg. Reméli, hogy belátható időn belül lesz eredménye a lobbizásnak. Az európai jogalkotás ugyan nem egyik napról a másikra oldja meg ezeket a kérdéseket, de az államtitkár szerint az Európai Bizottság nyitott érveikre, és a digitális piacért felelős biztossal, Günther Oettingerrel is egyeztetett már a témában.

Augusztusra még biztosan nem lesz jogszabály, azaz a riói olimpiát a határon túli magyarok még nem nézhetik az anyanyelvükön, a következő téli olimpia idejére viszont már megszülethet az uniós jogszabály - véli Takács Szabolcs. Az államtitkár hozzátette, van lehetőség kétoldalú megállapodásokra is az adott uniós tagállamok médiaszolgáltatói között, köthetnek olyan megállapodásokat, melyek lehetővé teszik hogy a határon túli magyarok nemzeti nyelven nézhessék a jelentős sporteseményeket.

A hazai médiaszolgáltató (MTVA) ezért kísérletet tett arra, hogy ilyen megállapodások létrejöjjenek, de ez idáig azonban csak a német és az osztrák fél mutatott hajlandóságot az együttműködésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.