Íme a legbiztonságosabb légitársaságok listája

Az európai légitársaságok közül öt: a Finnair, a KLM, a Lufthansa, az SAS és a Swiss került fel a legbiztonságosabb légitársaságok húszas toplistájára, amelynek élén idén is az ausztrál Qantas áll – idézi az AirlineRatings.com felmérését a Faktor.hu. Az összefoglaló szerint  legkevésbé biztonságosnak az indonéz, nepáli és suriname-i légitársaságok bizonyultak.

A tavalyi rekordév volt a repülés történetében, ugyanis minden korábbinál több, összesen 3,6 milliárd utast jelentettek a légitársaságok, amelyek baleseti statisztikája az elmúlt tíz év átlaga alatt volt, még úgy is, hogy a német öngyilkos másodpilóta és az Iszlám Állam nevében felrobbantott utasszállítón összességében több százan vesztették életüket. A felmérés szerint 2015 volt az első olyan év, amikor merényletekben többen vesztették életüket, mint légiszerencsétlenségekben.

A Qantas listavezető helye meg egyáltalán nem meglepő, rendszerint e 95 éves működő társaság végez az élen a hasonló minősítésekben, ugyanis még soha nem volt halálos balesetük. Az AirlineRatings.com szakértői 2013 óta évente állítják össze a több szempontú értékelésen, a baleseti statisztikák mellett például a repülésirányító szervek jelentésein alapuló toplistát.

A biztonság tekintetében kiválónak minősült az öt európai társaság mellett az Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, Singapore Airlines, United Airlines, Virgin Atlantic és a Virgin Australia is.

A fapadosok közül csak tízes élbolyt állítottak össze most is, ezen az Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris és a Westjet szerepel.

A legmegbízhatóbb húsz hagyományos és tíz fapados légitársasággal együtt a vizsgált 407 vállalat közül összesen 148 érte el a legmagasabb, hétcsillagos minősítést, viszont csaknem ötven kapott három vagy még kevesebb csillagot, tíz pedig mindössze egyet – utóbbiak indonéz, nepáli és suriname-i légitársaságok – írja a magyar hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.