Líbia - AU: Kadhafi elfogadta, hogy nem vesz részt a tárgyalásokon

Moammer el-Kadhafi elfogadta az Afrikai Uniónak (AU) azt a kérését, hogy ne vegyen részt azokon a tárgyalásokon, amelyeknek célja véget vetni a líbiai háborúnak - közölték az AU illetékes bizottságának részvevői vasárnapi pretoriai tanácskozásuk befejeztével.

A líbiai háború befejezéséért teendő erőfeszítésekről tanácskozott a dél-afrikai városban az AU öt afrikai államfőből álló különbizottsága. Az államfők üdvözölték a líbiai vezető döntését, de közleményükben - amelyet Ramtane Lamamra, az AU béke és biztonság ügyében illetékes biztosa olvasott fel - semmi több nem szerepel erről, és a biztos nem volt hajlandó válaszolni újságírók kérdéseire.

A közlemény megismétli az AU felhívását arra vonatkozóan, hogy a líbiai szembenálló felek azonnal kössenek tűzszünetet, "békéljenek meg egymással, kezdjenek nemzeti párbeszédet, és dolgozzanak ki egy menetrendet a demokratizálódási folyamatra". "Ezeknek a lépéseknek párosulniuk kell a legalább ilyen határozott humanitárius erőfeszítésekkel. Ebben az összefüggésben megismételjük azt a felhívást, amelyet május 25-i rendkívüli csúcsértekezletén adott ki az AU, és amely szerint a NATO-nak abba kell hagynia a bombázást, valamint humanitárius szünetet kell tartania" - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.