Lezárták Líbia légterét

Felfüggesztették csütörtökön az Egyiptomból és Tunéziából Líbiába irányuló légiközlekedést a polgárháború sújtotta országban kialakult kiszámíthatatlan biztonsági helyzet miatt - jelentették az egyiptomi és a tunéziai légiközlekedési hatóságok illetékesei.
Kairói repülőtéri források szerint a líbiai légi irányítás értesítette az egyiptomi felet arról, hogy biztonsági okok miatt lezárták az ország légterét. Ellentmondásos hírek szerint Líbia keleti részén egyes repülőterek továbbra is fogadnak járatokat a két szomszédos országból.

Míg a döntés pontos okáról nincsenek értesülések, nem zárható ki, hogy a légtér lezárása a továbbra is vitatott eredetű hétfői légitámadásokkal függ össze, nevezetesen azzal, hogy azonosítatlan harci repülőgépek csapásokat mértek Tripoliban harcoló fegyveres milíciák egyes állásaira.

Kalífa Haftar nyugalmazott tábornok ugyan azt állítja, hogy a támadásokat a parancsnoksága alatt álló erők hajtották végre a Miszráta városából érkezett iszlamista fegyveresek ellen - akik hetek óta próbálkoznak a főváros repülőterének elfoglalásával -, ám egyes szakértők szerint nehezen képzelhető el, miként volt képes a Bengáziban állomásozó Haftar a csapatai által használt - a 2011-es felkelésben súlyosan megrongálódott - repülőkkel az onnan csaknem ezer kilométerre nyugatra fekvő fővárosban egy ilyen hadműveletet végrehajtani.

A líbiai televízió híreiben elhangzott az a feltevés is, hogy valamelyik szomszédos ország állhat az akció mögött. Az észak-afrikai országban uralkodó káoszban mindinkább teret nyerő iszlamista milíciákat a környező államok a saját nemzetbiztonságukra ható közvetlen veszélyként kezelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.