Levélben szidta össze Navracsicsot brüsszeli főnöke

Leteremtette Navracsics Tibort a főnöke. Persze nem Orbán Viktorról van szó, hanem Jean-Claude Junckerről, aki levélben szúrta le a magyar EU-biztos amiatt, hogy az unió helyett a magyar érdekeket képviseli.

A levelet az EUobserver.com szerezte meg, és a napi.hu ismertette. Az Európai Bizottság elnöke azt írta az oktatási és kulturális ügyekért felelős Navracsicsnak: ne képviselje a budapesti kormány politikai irányvonalát Brüsszelben, mert ez nem fér össze munkakörével - konkrétan egy uniós szabály is tiltja.

Navracsics azzal húzta ki a gyufát, hogy levelet írt kollégáinak. Ebben azt kifogásolta, hogy a testület akkor tűzi napirendjére az Orbán-kormányt támadó európai polgári kezdeményezést, amikor ő nem tud jelen lenni az ülésen.

A napi.hu felidézi: európai civilek azt szeretnék elérni, hogy az EB mérlegelje a legsúlyosabb büntetés kezdeményezését a magyar kormány ellen, amely szerintük szisztematikusan megszegi az EU alapértékeit, antidemokratikus, idegengyűlölő politikát folytat. A civilek úgy vélik, ideje lenne az európai szerződés 7-es cikkelyének alkalmazása Budapest ellen, amely lehetővé teszi Magyarország szavazati jogának megvonását az uniós döntéshozó testületekben.

Az EB kollégiuma úgy látta, hogy a kezdeményezés a testület napirendjére tűzhető, ezért elindulhat az az aláírásgyűjtés, amely erre kötelezheti a bizottságot. A civil szervezeteknek legalább egymillió aláírást kell összeszedniük legalább hét uniós tagállamban. Az ügy tárgyalása nyomán az EB dönthet a 7-es cikkely alkalmazásának kezdeményezéséről vagy elutasíthatja ezt.

Az EUobserver megjegyzi, hogy ha Navracsics jelen lett volna a tanácskozáson, blokkolhatta volna a kérdéses polgári kezdeményezés érvényességét. Juncker egyébként nem csak a levél miatt rótta meg Navracsicsot, hanem azért is, mert nem jelent meg az ülésen, miközben ez munkaköri kötelessége.

Ha a biztosok egy-egy ülést megfelelő indokkal ki is hagynak, módjuk van visszatérni az azon tárgyalt napirendi pontokra egy másik ülésen, hiszen ezeket heti rendszerességgel tartják. Az EUobserver kereste Navracsics Tibort, aki nem akarta kommentálni az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.