Bírálta az elnököt, le is váltották a védelmi minisztert

Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök leváltotta kedden védelmi miniszterét, aki bírálta és politikai indíttatásúnak nevezte, hogy minisztériumában korrupció gyanújával őrizetbe vettek több tisztségviselőt.
Irakli Alaszania leváltása válságot idézhet elő a hat pártból álló kormánykoalícióban, mert a miniszter szabad demokrata pártja által delegált több miniszter bejelentette ezután, hogy szerdán lemond. Ezáltal veszélybe kerül a kormánytöbbség a parlamentben - írja a Híradó portálja.

Alaszania, aki az egyik legnépszerűbb és leginkább nyugatbarát miniszter a tbiliszi kormányban, bírálta, hogy a múlt héten őrizetbe vették minisztériuma egy volt és négy jelenlegi tisztségviselőjét, és hogy újabb vádakat hoztak fel a hadsereg több egészségügyi tisztje ellen, akiket már korábban eljárás alá vontak. A miniszter szerint az őrizetbe vettek mind azon dolgoztak, hogy az ország szorosabb kapcsolatokat alakítson ki a Nyugattal. "Kijelentem, hogy ez támadás Grúzia euroatlanti közeledése ellen" - mondta újságírók előtt.

Garibasvili felelőtlennek nevezte minisztere kijelentéseit. "Ahelyett, hogy segítene a nyomozásban és az igazság kiderítésében, Irakli Alaszania cselekedeteivel átpolitizálja a minisztériumot és a hadsereget, ami teljesen elfogadhatatlan számomra, és negatívan befolyásolja országunk biztonságát és a kormány hatékony működését" - szögezte le.

Éppen két hete Grúzia NATO-hoz való közeledésének gyorsításáról tárgyalt Alaszaniával Tbilisziben Philip Breedlove, az Észak-atlanti Szövetség európai egyesített erőinek főparancsnoka. A megbeszélést követő sajtóértekezleten Alaszania úgy fogalmazott: az amerikai tábornok tbiliszi látogatása "üzenet" Grúzia számára, hogy a NATO támogatja a kaukázusi ország csatlakozási törekvéseit, segíti a védelmi képességének erősítését szolgáló terveit. Partnerével nagy hangsúlyt fektettek arra - mondta -, hogy Grúziában a NATO égisze alatt létrehozzanak egy kiképzőközpontot, ezenkívül rendszeresen tartsanak közös hadgyakorlatokat.

Grúzia ezenkívül kereskedelmi megállapodást kötött nemrég az Európai Unióval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.