Levágott fejekkel ünnepelte az IS a légitámaszpont bevételét

Az Iszlám Állam (IS) militánsai elfoglalták a szíriai kormány egyik legfontosabb légitámaszpontját, Bassár el-Aszad kormányának egyik utolsó bázisát Rakka tartományban.
Az ország északi régiójában található tabkai támaszpontot már evakuálták, a kormánycsapatok ezt követően légicsapásokat indítottak – írja a BBC az állami televízió értesüléseire hivatkozva.

Egy brit székhelyű szíriai emberi jogi szervezet szerint a létesítmény körül még vannak összetűzések, ám a támaszpont mostanra egyértelműen az IS kezére került. A tabkai bázisért vívott napokig tartó harcban állítólag mindkét fél több száz katonát vesztett, az IS állítólag közel 350-et, a kormányerők pedig közel 200-at.

Az Irak és Szíria területén kalifátust kikiáltó szélsőséges szervezet tagjai ennek ellenére megünnepelték győzelmüket, az utcán a levegőbe lövöldöztek, valamint a korábbiakhoz hasonlóan, szíriai katonák levágott fejét tették közszemlére.

A támaszpont Rakka városától – az IS szíriai központjától – mintegy 45 km-re fekszik, és a feltételezések szerint egyebek között tucatnyi harci helikoptert és tankot tárolnak a létesítményben, amely szakértők szerint Bassár el-Aszad kormányának egyik legfontosabb bázisa volt a régióban. Az IS előrenyomulása következtében a kormányerők az utóbbi időben több fontos katonai támaszpontot is elveszítettek az északi tartományban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.