Letették az esküt a 113. amerikai kongresszus tagjai

Letették a hivatali esküt csütörtökön az új összetételű, 113. amerikai kongresszus új és újraválasztott szenátorai és képviselői. A szenátusban a demokraták, a képviselőházban a republikánusok vannak többségben, ami ismét patthelyzetet eredményezhet.

Miként az előző kongresszusban, a szenátus a mostaniban is a demokraták (55:45 arányban), a képviselőház pedig a republikánusok (234:201 arányban) ellenőrzése alatt áll. Mivel a törvények elfogadásához mindkét ház jóváhagyása szükséges, a kamarák közötti szembenállás továbbra is magában hordozza olyan patthelyzetek veszélyét, mint amilyen az elmúlt két év során például az adósságplafon megemelésével, vagy a "pénzügyi sziklaszirt" elkerülésével kapcsolatban kialakult.

A 100 tagú szenátusban, amelyben a mandátumok egyharmadáról döntöttek novemberben a választók, Joe Biden alelnök eskette fel a hatéves hivatali idejüket megkezdő honatyákat. (Az amerikai alkotmány értelmében a felsőház ülésein az alelnök elnököl, és szavazategyenlőség esetén az ő voksa dönt.)

A teljes egészében újraválasztott, 435 fős képviselőház elnöke ismét John Boehner ohiói republikánus képviselő lett. Boehner, aki csütörtökön másodszor nyerte el a tisztséget, 220 szavazattal végzett a második helyre került Nancy Pelosi, a ház demokrata kisebbségi képviselőcsoportjának vezetője előtt, akire 192-en voksoltak. (A szavazáson további 10 személy kapott még voksot.)

Boehner, akinek Pelosi nyújtotta át a házelnöki kalapácsot, a saját fogadalma után feleskette képviselőtársait is. Az alsóházi honatyák mandátuma két évre szól.

A szavazás eredményéből is kiderült, hogy John Boehner nem élvezi a republikánus frakció egyöntetű támogatását. Párttársai közül többen - noha nem állítottak ellenjelöltet vele szemben - azért fordultak el tőle, mert megszavazta a demokratákkal való kiegyezést a "költségvetési sziklaszirt" ügyében, és mert nem tűzte a ház napirendjére a Sandy poszttrópusi vihar sújtotta államok megsegítését az előző, 112. kongresszus utolsó munkanapján.

A régi-új elnök pénteken szavaztatja meg a képviselőházat a 60 milliárd dolláros viharkármentő segélycsomag első, 9 milliárd dolláros részletéről. A többi 51 milliárd dollárról január közepén döntenek majd a képviselők.

Az újraválasztott Barack Obama elnök január 20-án, illetve 21-én teszi majd le a hivatali esküt. Először - szűk körben - azért, mert az első hivatali ciklusa az alkotmány szerint 20-án délben jár le. Másodszor pedig azért, mert ez a nap idén éppen vasárnapra esik, és a hagyomány szerint hétvégén nem tartanak beiktatási népünnepélyt Washingtonban. Obama ezért a szertartás kedvéért az ezt követő hétfőn még egyszer fogadalmat tesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.