galéria megtekintése

Az anya élete sem számít, Lengyelországban teljesen betiltják az abortuszt

64 komment


Miklós Gábor

Már nem lehet tovább szigorítani a terhességmegszakítást szabályozó törvényt – teljesen betiltják ezt az eljárást Lengyelországban a római katolikus püspökök nyomására. A kormányoldal javaslata szerint nem lesz kivétel, akkor is megtiltják az abortuszt, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés következménye, és abban az esetben is, ha az anya egészsége veszélyben forog.

A lengyel katolikus püspöki kar benyújtotta a héten számlát a jobboldali-nacionalista többség kormányának. Azt követelték legutóbbi ülésükön, hogy az állam tiltsa be teljesen a terhesség megszakítását, függetlenül a terhesség előzményeitől, a magzat és az anya állapotától.

A püspökkari parancsnak megfelelő képviselői indítványt már be is nyújtották a szejmben. Ez börtönnel büntetné a terhességmegszakítást elvégző orvost és az anyát is. Tiltja akkor is az abortuszt, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés következménye, ha az anya egészségét veszélyezteti. Tilos lenne a beteg magzattal való terhesség megszakítása is.

A törvény megtiltja az in vitro (lombikbébi) reprodukciós eljárásokat. A Gazeta Wyborcza szakírója szerint elvileg börtön fenyegetheti azt a nőgyógyászt, aki méhen kívüli terhesség életveszélyes esetében segít egy nőnek. A törvény szigora kiterjed az ún. esemény után tabletták használatára is, de becsukhatnák azt a nőt is, aki egy terhességmegszakító tablettát átad barátnőjének. A törvénytervezet több hónap és több év között határozza meg a büntetési tételeket.

 
Nincs semmilyen kivétel, az anya élete sem számít: a lengyeleknél betiltják az abortuszt
Thinkstock

Lengyelországban volt eddig is Európa legszigorúbb abortusztörvénye. Elterjedt volt az ilyen célú turizmus főleg Szlovákiába, de utaztak nők terhességmegszakításra Németországba és skandináv országokba is. Az egyházi nyomás olyan erős volt, hogy sok kórház eleve elzárkózott ezeknek a műtéteknek a végrehajtásától, és voltak orvosok, akik lelkiismereti okra hivatkozva nem hajtották végre a műtétet. Sok patika egyébként – épp az egyházi tilalom miatt – nem árul születésszabályozó eszközöket, tablettákat. Az állam a születésszabályozást eddig sem támogatta anyagilag. Az egyházi nyomás ellenére sem növekedett Lengyelországban a születésszám, az ország lakossága elöregszik, az egy nőre jutó gyermekszám lényegében azonos a magyarországival, és nem éri el az 1,4-et.

Beata Szydlo miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy ezekben a kérdésekben katolikusként aláveti magát a püspökök által megfogalmazott egyházi tanításnak. Tehát megszavazza a javaslatot. Jaroslaw Kaczysnki, a kormányzó PiS elnöke szabad szavazást enged állítólag a kormánypárti frakciónak. A szigorítással nem ért egyet az ellenzék, de lehetnek ellenzéki képviselők, akik megszavazzák.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a kormánypárt szabályos harcban áll az alkotmánybírósággal, nem ismeri el annak ítéleteit, tehát a lengyel társadalom nem számíthat erre a kiegyenlítő hatalmi ágra sem. Andrzej Duda államfő a jelek szerint nem hoz önállóan politikai döntéseket, mindenben aláveti magát Kaczynskinek.

A hír hallatára szerte az országban spontán tüntetések szerveződtek, több tízezren osztották meg a Facebookon Oliwia Piotrowski bejegyzését, aki szerint a mostani lépés minden lengyel családot fenyeget majd, s nem csak a nőket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.