Lengyelország végleg megbékélt Kaczynskivel - tudósítás

Százezrek búcsúztatták Varsóban a lengyel elnöki párt és az oroszországi Szmolenszk közelében lezuhant repülőgép további 94 áldozatát. A temetés helyszínét kísérő viták elcsitultak, így a szertartás Krakkóban már 98 állam politikusainak részvételével folytatódik vasárnap. Köztük lesz Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Barack Obama viszont kénytelen volt lemondani az útról.

Kurucz Árpád galériája a krakkói gyászról. Klikkeljen a képre!

Krakkó történelmi városának lakói vitatják ugyan, hogy Kaczynski politikusként kiérdemelte, hogy a lengyel történelem nagyjai között helyezzék örök nyugalomra, ám kétségeikre rácáfol a tragédia emberi oldala, így láthatóan elfogadták, hogy a varsii születésű Kaczynski a királyi városban legyen eltemetve.

- Sosem szavaztam rá, de az én elnököm is volt. Büszke vagyok arra, hogy itt, Krakkóban temetik el - a fiatal apuka megtörli kislánya fagylaltos száját, majd kezébe ad egy gyászszalagos lobogót, amivel a hároméves gyerek eltűnik a Lech Kaczynskira emlékező tömegben. A kis téren gyertyák százai égnek, középen egy Katiny feliratú kereszt áll, a néhai elnök és felesége, Maria fényképével díszítve. - Tudom, hogy sokan ellenzik, elődei talán jobb elnökök is voltak, a tragédia után mégis itt a helye - véli a férfi, aki szerint a húszezer lengyel katona halálával járó katyni tömegmészárlás 70. évfordulójára az oroszországi helyszínre utazó elnök és számos lengyel vezető és civil életét követelő múlt heti légikatasztrófa egyesítette az országot.

- Most mindenki jókat mond Kaczynskiről, de hétfőn vége a gyászhétnek - mondja egy, a Wawel-székesegyház tövében üldögélő fiatalember, utalva arra, hogy a néhai politikus megítélése életében igen vegyes volt. Két éve a krakkóiak tiltakoztak, amikor felmerült, hogy az elnök a királyi város díszpolgári címét kapná meg. - Állítólag most végül megkapja - von vállat a banki alkalmazott, akit személy szerint nem zavar, hogy az elnök a Wawelben fog nyugodni, még ha nem is mérhető az amerikai függetlenségi háborút vezető Tadeusz Kosciuszkóhoz, az 1794-es oroszellenes felkelés hőséhez, Adam Mickiewicz költőhöz, vagy ahhoz a 19 uralkodóhoz - köztük Báthory Istvánhoz - akik a gótikus épületben vannak eltemetve.

A viták ellenére a történelmi város láthatóan készül a vasárnapi ceremóniára, valamint arra az egymillió emberre, akiket a temetésre várnak. A piactéren tele pódiumokkal és kivetítő képernyőkkel, a hozzá vezető utak felett gyászkoszorúk és nemzeti lobogók függenek, a boltok kirakatában az elnöki pár fényképe áll.

- A cégnél sokan fekete ruhában jártak egész héten, volt, aki kisírt szemmel jött - meséli Jelena, megemlítve, hogy az állami intézményektől a magánvállalkozásokig mindenütt ügyeltek a gyászra: még az edzőtermekben sem ment a televízió, és szüneteltek a zenés aerobic-foglalkozások is. - De a feketébe öltözöttek között is volt olyan, aki szerint túl hosszúra nyúlik a gyászhét - vallja meg a hölgy.

- Magánemberként sajnálom őt, de túlzásnak tartom a gyászt, ha politikusként gondolok rá. Azt is furcsállom, hogy mennyire Kaczyinskiék árnyékában marad a további 94 áldozat - mondja Jaroslaw Przychoda. A jogász és egyetemi oktató szerint politikai tevékenysége nem indokolja, hogy a néhai elnököt Krakkóban helyezzék örök nyugalomra, különösen, ha a légikatasztrófa többi áldozatát Varsóban temetik el. Azt azonban nem tartja meglepőnek, hogy Obama is jelen kívánt lenni a temetésen, jóllehet az Egyesült Államok elnöki szinten meg Winston Churchill temetésén sem képviseltette magát (Szombat késő este derült ki, hogy Obama a hamufelhő miatt mégis kénytelen volt lemondani részvételét - a szerk.). - Varsó fontos partnere Washingtonnak a térségben, ráadásul Obama még nem járt Lengyelországban, így kézenfekvőnek tűnt volna a részvétele - mondta Przychoda. A gesztus különösen azután lehetett volna fontos, hogy Obama elállt a korábbi tervektől, amelyek szerint Lengyelországba amerikai rakétaelhárító rendszer került volna - ez utóbbi bizalmatlansági válsághoz vezetett Moszkvával.

A látványos külsőségek között rendezett végső búcsút beárnyékolja, hogy a sajtóban felmerült az elnök személyes felelőssége is a továbbra is tisztázatlan körülmények között katasztrófát szenvedett elnöki gép ügyében. Igaz, a lengyel es az orosz fél a fekete dobozok elemzése után egyértelműen elutasítja, hogy az elnök nyomást gyakorolt volna a gép kapitányára, a ködös idő ellenére követelve a mielőbbi leszállást. (A diszpécserek Moszkvát vagy Minszket javasoltak landolási célként, a delegáció azonban így késve jutott volna a katyni megemlékezés helyszínere, ahol Kaczynski már a pár nappal korábbi, Vlagyimir Putyin orosz es Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével megtartott rendezvényen is jelen akart lenni, ám ez a kísérlet megbukott Tusk ellenállásán, és részben azon, hogy Kaczynski elnöksége alatt jelentősen megromlott a lengyel-orosz viszony.)

Sokak szerint azonban a tragédia hozzájárulhat a két ország kapcsolatának javulásához: az orosz fél gyásznapot rendelt el a baleset után, ezzel egyidőben pedig egyértelműsítette felelősségét az 1940-es katyni mészárlásban is. (Putyin erre már a baleset előtti rendezvényen utalt.) A Kreml 1990 óta elismeri ugyan, hogy a lengyel katonákat nem a német hadsereg, hanem a belügyi népbiztosság, az NKVD emberei végeztek ki, ám eddig köztörvényes bűncselekményként kezelték a történteket, nyitva hagyva Sztálin szerepének a kérdését. Az újabb orosz állásfoglalások már egyértelműen elismerik, hogy a tömeggyilkosságot a szovjet diktátor jóváhagyásával hajtották végre.

Az esti órákban is gyertyákat gyújtanak, megemlékezve a tragédia áldozataira
Krakkó, Kaczynski, gyász,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.