Lengyel botrány: "Orbán leszopta Putyint"

Folytatódik a lengyel lehallgatási botrány. Újabb részleteket közölt a lengyel Wprost hetilap egy hangfelvétel alapján. Az Orlen állami olajtársaság vezére úgy kommentálta Orbánék paksi beruházást, hogy "Putyin felcsapott farokkal sétál örömében", Orbán pedig  "leszopta" az orosz elnököt.

„Orbán leszopta Putyint" – fogalmazott nemes egyszerűséggel a lengyel állami olajtársaság, az Orlen vezére Jacek Krawiec fehér asztalnál egy beszélgetés alkalmával ez év február 9-én – írja a Gépnarancs. Legalábbis annak a legújabb hangfelvételnek az alapján, amelyet ma hozott nyilvánosságra a Wprost lengyel hetilap. Krawiec szerint: „baszd meg, Putyin felcsapott farokkal" sétál örömében. A nagy hatalmú gazdasági vezető szörnyülködve említi, hogy Magyarország orosz atomerőművet épít és ehhez 10 milliárd eurós orosz hitelt vesz igénybe.

A hétfőn nyilvánosságra kerülő felvételeket a magyar kormányfő mellett mások is megkapják a magukét a lehallgatott beszélgetések szerint. Így a brit kormányfő mellett, akit EU ellenes politikájáért bírálnak, a lengyel külügyminiszter negatívan nyilatkozik Varsó feltétlen elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal, ami – szerinte – , káros a lengyel-német és a lengyel-francia kapcsolatokra és nincs érdemi pozitív hozadéka. A Radosław Sikorski szavait tartalmazó felvételről ugyanakkor kiderült, hogy nem abban az étteremben készült, ahol a többi, köztük a már korábban nyilvánosságra kerültek, mivel a külügyminiszter kijelentette, soha ott nem járt. A lap kénytelen volt, már az írás megjelenése után helyesbíteni, és elismerni, hogy az ominózus lehallgatott beszélgetés egy másik varsói étteremben készül.

Mindez újra felveti a kérdést, vajon kik állnak a botrány hátterében és mennyire szervezett, hány állami vezetőt érintő lehallgatási akcióról van szó, és vajon mióta folyik ez az egész, hiszen az első nyilvánosságra került felvételek még tavaly nyárról származnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.