Nem kell a román palagáz az USA-nak

Kivonul Romániából a Chevron. Az amerikai vállalat szombaton közleményben jelentette be, hogy befejezte az ország keleti részében koncesszióba vett területeken a próbafúrásokat, és úgy döntött, nem kezdi meg a kitermelést.

A kommüniké nem teszi egyértelművé, hogy a kivonulás a talált gázkészletek elégtelenségével függ-e össze. Azt írja: a Chevron a romániai projektnél előnyösebb beruházási lehetőségekkel rendelkezik globális szinten. Ugyanakkor az amerikai vállalat azt is megjegyzi, hogy a román hatóságok a törvény szerint kötelesek titokban tartani a próbafúrások eredményeit.

A Chevron 2013 végén kezdett próbafúrásokat a Románia keleti határán fekvő Vaslui megyében. Az amerikai vállalat alkalmazottai valóságos közelharcot vívtak a helybéliekkel, akik több hétig gyakorlatilag a testükkel akadályozták meg a Chevron szondájának felállítását. (Helyszíni riportunkat a témáról itt olvashatják.)

A Chevron által alkalmazott úgynevezett hidraulikus törés (fracking) technológia keretében homokkal és vegyszerekkel kevert, nagy nyomású vizet sajtolnak a kőzetbe, hogy kitermeljék onnan a gázt. A helybéliek attól tartottak, hogy a vegyi anyagok és a gáz megmérgezik a talajvizet a tiszta ivóvízben amúgy szegény régióban. A román rendőrség végül, kéthavi huzavona után erőszakkal felszámolta a palagázellenes tüntetők táborát, és megtisztította a területet a Chevron munkagépei előtt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.