A francia külügyminisztert elsodorta a tunéziai forradalom

Michele Alliot-Marie-t sok támadás érte, amiért Zin el-Abidin ben Ali bukott elnök rezsimjéhez közel álló üzletember magángépén utazott Tunéziába tavaly szilveszterkor.

Levélben benyújtotta lemodását Nicolas Sarkozy francia államfőnek Michele Alliot-Marie külügyminiszter. Kérem, fogadja el a lemondásomat - fordul Sarkozyhez levélében a tárcavezető, akit az elmúlt hetekben éles táamadások értek, miután kiderült, hogy tavaly év végi tunéziai vakációjához egy olyan repülőgépet vett igénybe, amely Zin el-Abidin ben Ali elűzött államfő rezsimjéhez közel álló üzletember tulajdonában volt.

Sarkozy vasárnap az arab világ átalakulására hivatkozva elfogadta a lemondást, Alain Juppé jelenlegi védelmi minisztert nevezve ki külügyminiszterré. Juppé veterán konzervatív politikus, a kilencvenes években volt már külügyminiszter és kormányfő is. Az ő helyéreGérard Longuet, a kormánypárt szenátori csoportjának vezetője került. Claude Guéant, az elnöki hivatal vezetője ezentúl a belügyi tárcát irányítja, míg az eddigi belügyminiszter, Brice Hortefeux mostantól a köztársasági elnök tanácsadója lesz.

Alliot-Marie-ról januárban szintén a Le Canard Enchainé egy cikke alapján derült ki, hogy év végi szabadsága idején Aziz Miled üzletember magángépén utazgatott Tunéziában. Az ügyet a nemzetgyűlés is megvitatta, miután a francia kormányt számos kritika érte amiatt, hogy a végsőkig támogatta a "jázminos forradalom" által megdöntött rezsimet. Személy szerint a külügyminisztert azért is támadták a nemzetgyűlésben, mert három nappal Ben Ali elnök külföldre menekülése előtt például felajánlotta a francia erők segítségét a rend helyreállításában Tunézia utcáin.

A Le Canard Enchainé című szatirikus hetilap később beszámolt arról is, hogy Alliot-Marie szilveszteri útja alatt a vele utazó szülei részesedést vásároltak Miled egyik cégében. Miled a január közepén megbukott tunéziai elnök egyik bizalmasa, s magángépét Alliot-Marie kétszer is igénybe vette.A lap szerint a 94 éves Bernard Marie és a 92 éves Renée Marie azért kísérték el lányukat az ünnepek alatt Tunéziába, hogy ott befektessenek egy ingatlanvállalkozásba, amelynek már korábban is 13 százalékos tulajdonosai voltak. Az újság úgy tudja: Miled december 30-án eladta a cégbeli teljes részesedését a Marie-házaspárnak. A szerződést a tabarkai Sentido Beach Hotelben a külügyminiszter jelenlétében írták alá. Ekkor már két hete zavargások és tüntetések zajlottak a rezsim ellen az országban. 

A tárcavezető szerint a részesedés, amelyet a szülei maguknak vásároltak, csak rájuk tartozik és senki másra. Nem tudom felfogni, hogy a politikusok családját támadják, jelen esetben a szüleimet - olvasható Michel Alliot-Marie közleményében. Ezzel párhuzamosan a médiapart.fr hírportál arról számolt be, hogy a nyaralás alatt a külügyminiszter felhívta Zin el-Abidin ben Ali elnököt. Az értesülést a diplomáciai tárca megerősítette. Alliot-Marie február elején még azt állította, hogy semmilyen kapcsolata nem volt a tunéziai diktátorral.

Sarkozy ekkor még támogatásáról biztosította Alliot-Marie-t, de jelezte, hogy szerinte nem volt túl jó ötlet a zavargások kezdetén Tunéziába menni pihenni. Az ellenzék ismételten a külügyminiszter lemondását követelte azon hazugságok és összeférhetetlenségek miatt, amelyek véleményük szerint hétről hétre rontják a francia állam imázsát.

A 64 éves Michele Alliot-Marie sokáig a francia politikai élet egyik legtapasztaltabb és legnagyobb tiszteletnek örvendő, minden botránytól mentes, megkerülhetetlen politikusának számított: kilenc éve volt tagja a francia kormányoknak. Még Jacques Chirac államfői mandátuma alatt, 2002 és 2007 között ő vezette a védelmi tárcát, 2007 és 2009 között már Nicolas Sarkozy elnöksége idején a belügyminiszter volt, 2009-2010-ben pedig az igazságügyi minisztérium élén állt. A szocialista Bernard Kouchner leváltása után tavaly novemberben vette át a francia diplomáciai irányítását, s neve akkor miniszterelnök-jelöltként is szóba került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.