galéria megtekintése

Belebukott az offshore-botrányba az izlandi kormányfő

3 komment

NOL

Benyújtotta lemondását Sigmundur David Gunnlaugsson, Izland miniszterelnöke – ezzel ő az első politikus áldozata a Panama-iratokként ismertté vált nemzetközi offshore-botránynak. 

Sigmundur David Gunnlaugsson viccelődve bukott

Ráfagyott a mosoly Sigmundur David Gunnlaugsson arcára

Sigtryggur Johannsson / Reuters

Gunnlaugssonról kiszivárogtatták, hogy több millió dollárt rejtegetett izlandi bankokban egy offshore cégen keresztül, emiatt már hétfőn, a botrány kirobbanásakor többezres tömeg követelte a lemondását Reykjavíkban.

 

Gunnlaugsson és felesége, Anna Sigurlaug Palsdottir még 2007-ben vásárolták meg az offshore céget – írta a The Atlantic –, de ezt elmulasztották nyilvánosságra hozni, amikor két évvel később bejutottak a parlamentbe. Később Gunnlaugsson egy dollárért adta el a vállalkozást a feleségének.

Rejkjavik felhördült a Panama-iratok nyilvánosságra kerülése után
Reykjavík felhördült a Panama-iratok nyilvánosságra kerülése után
Sigtryggur Johannsson / Reuters

A kicsiny Izland azonban aligha az egyetlen ország, ahol komoly politikai következményei lesznek a „Panama-papírok” ügyének. Nagy-Britanniában Jeremy Corbyn munkáspárti vezető független vizsgálatot sürget minden, a dossziékban szereplő brittel kapcsolatban, nem kímélve a kormányfőt, David Cameront, akinek már elhunyt apja volt offshore cég tulajdonosa. A miniszterelnöki hivatal dühödten cáfolta, hogy Cameronnak jelenleg lenne ilyen érdekeltsége, és szóvivője kijelentette: sem a politikus, sem felesége, sem pedig gyermekei nem húztak hasznot offshore vállalkozásból. A kérdéses céget mindenesetre Blairmore Holdingsnak hívják, amiből a Blairmore a família egyik ősi birtokára utal. A The Guardian szerint a Konzervatív Párt sok támogatója és egy sor volt képviselője is érintett lehet.

A The Wall Street Journal értesülése szerint az amerikai igazságügyi tárca már vizsgálja, kikkel szemben léphet föl a leleplezések kapcsán az Egyesült Államokban. Kezdhetik a Michelle Obama számára is ruhákat készítő divattervező Rokszanda Iliniccsel, akinek a Brit Virgin-szigeteken van cége.

Ausztráliában nyolcszáz személy ellen indult vizsgálat, Spanyol- és Franciaország pedig a pénzmosás elleni törvények szigorítását helyezte kilátásba. A spanyolok külön vizsgálják a futballista Lionel Messi és a filmrendező Pedro Almodovar ügyét. Messi szerint az ő offshore cégében sosem volt pénz, Almodovar fivére pedig azt nyilatkozta, hogy érdekeltségüket még a 90-es években felszámolták. A botrányban többek között János Károly volt uralkodó nővére is érintett. A Real Sociedad volt labdarúgója, a szerb Darko Kovacsevics tíz éve papíron havi kétezer dollárért játszott – a valóságban még 1,4 millió dollárt kapott az asztal alatt.

Moszkvában még mindig azt bizonygatják, hogy Vlagyimir Putyinnak semmi köze a jó ismerősei, sőt barátai által eldugott milliárdokhoz. Kína pedig azzal van elfoglalva, hogyan tudná eltüntetni a botrányt a lakosság elől. Az internetes keresőprogramokban blokkolják a Panama-papírokra vonatkozó hivatkozásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.