galéria megtekintése

Lemondott a görög miniszterelnök, mert újra nyerni akar

5 komment

P.N.
NOL

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csütörtökön benyújtotta a lemondását Prokopisz Pavlopulosz elnöknek. Így már szinte biztosan lesznek előrehozott választások szeptember 20-án.

A posztját január óta betöltő Alekszisz Ciprasz  csütörtök este az állami televízióban jelentette be, hogy lemond a miniszterelnökségről.

Megválasztásakor Ciprasz még szembe ment Görögország nemzetközi hitelezőivel
Megválasztásakor Ciprasz még szembement Görögország nemzetközi hitelezőivel
Stoyan Nenov / Reuters

Csütörtökön reggel Görögország megkapta az Európai Stabilitási Mechanizmus három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag első, 26 milliárd eurós részletének felét, így azonnal törleszteni tudta az augusztus 20-án lejárt tartozását az Európai Központi Banknak. Az uniós segélyalap kormányzótanácsa tegnap este döntött arról, hogy felszabadítják a 13 milliárd eurót Görögország számára.

 

A harmadik segélycsomagért cserébe Athénnak keményen meg kell nyirbálnia a szociális kiadásokat, beleértve a nyugdíjakat is. A megszorító intézkedések vállalása súlyos belső feszültségeket eredményezett a kormányzó baloldali pártban, a Szirizában.

Múlt pénteken a Sziriza 149 parlamenti képviselőjéből 43 nemmel szavazott vagy tartózkodott a harmadik mentőcsomag feltételeit jóváhagyó szavazáson. A belső lázadás miatt Alekszisz Ciprasz ténylegesen elveszítette parlamenti többségét, ezért a januárban beiktatott kormányfő kijelentette, hogy kész előrehozott választásokat tartani ősszel.

A görög alkotmány értelmében, ha a választott kormány egy éven belül lemond, az elnöknek a második legnagyobb pártot – ez esetben a konzervatív Új Demokráciát (ND) – kell felkérnie a kormányalakításra. Ha ez valamiért nem sikerül, akkor a következő nagy párté az esély. Ugyanakkor elemzők szerint valószínűbb, hogy az előrehozott választások érdekében egyetlen párt sem vállalja a kormányzás átvételét – írja a BBC.

Ciprasz nem megy messzire

Kormányzati források szerint Ciprasz célja az, hogy kihasználva jelenlegi népszerűségét, szeptemberben újból megszerezze a görög választók felhatalmazását az ország vezetésére. Ha az előrehozott választásokon Ciprasz és pártja újból elnyeri a többségi támogatást, az megerősíti a pozícióját, és elnémítja a kritikus hangokat. 

A miniszterelnöknek azonban sietnie kell, ha nem akarja, hogy a választók a szavazás előtt elkezdjék megérezni a megszorító intézkedések hatásait, és addig még a Szirizának is rendeznie kell a sorait a szeptemberre meghirdetett pártkongresszuson, ahol a lázadók sorsáról is döntenének. Októberben az IMF ráadásul megvizsgálja, hogy az ígért reformok végrehajtása elkezdődött-e, ezért Ciprasznak lényegében heteken belül rendet kell vágnia a párton belül és felkészülni a választásokra.

A Metron Analysis júliusi közvélemény kutatásának eredménye szerint a Sziriza 33,6 százalékon áll, ami messze a legtámogatottabb párttá teszi, kormányozni azonban csak koalícióban tudna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.