Lelőttek egy ENSZ-helikoptert Dél-Szudánban

Dél-Szudánban legalább öt ember - köztük négy orosz - életét vesztette, amikor lelőtték az ENSZ szolgálatában álló helikopterüket - közölték orosz források pénteken este. Az ENSZ főtitkára tiltakozott az incidens miatt.

Hírek szerint az incidens a fővárostól, Jubától csaknem 300 kilométerre történt. Korábban az Interfax hírügynökség moszkvai katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy négy fő volt a fedélzetén.

Moszkva nem közölte, hogy kik állhatnak a helikopter lelövése mögött. Az ENSZ négy áldozatról számolt be, hozzátéve, hogy a dél-szudáni hadsereg (SPLA) lőtte le a gépet. Eduardo del Buey, az ENSZ helyettes szóvivője azt közölte, hogy a helikopter felderítő küldetésen volt. Del Buey később megerősítette az SPLA közlését, miszerint fegyveres erői lőtték le a helikoptert.

Dél-Szudán 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, amelynek addig autonóm tartománya volt. Azóta gyakoriak a határvillongások, az ENSZ nemzetközi békefenntartókat állomásoztat a térségben.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatban tiltakozott az ENSZ repülőgépe elleni támadás miatt. A főtitkár utalt arra: a jelzés alapján egyértelmű volt, hogy a világszervezet repülőgépéről van szó. Ban Ki Mun felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a történteket, és vonja felelősségre a több halálos áldozatot követelő támadás végrehajtóit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.