Lehet fejkendőt viselni egy prágai iskolában

Semmi sem indokolta a prágai egészségügyi szakközépiskola igazgatójának döntését, aki az elmúlt tanévben megtiltotta a szomáliai és az afgán diák­lánynak a hidzsáb viselését.
Ezzel a határozattal a két növendék alapvető emberi jogait sértette meg, mert a fejkendő viselése vallási meggyőződésük egyik külső jele – állapította meg szerdai állásfoglalásában Anna Sabatová cseh ombudsman. Bírálta az illetékes oktatásügyi hatóságokat is, amelyek azzal az indokkal utasították vissza a két panaszost, hogy az igazgató szuverén joga eldönteni, milyen öltözékben járhatnak a tanulók az iskolába. Erről a vonatkozó cseh törvények nem rendelkeznek.

Az afgán Zelmina a cseh köztévében (CT) elmondta: tavaly szeptemberben barátnőjével együtt magához kérette az intézmény vezetője, és megparancsolta nekik, hogy az iskola területén ne vegyenek fel hidzsábot. Mire ők azzal érveltek, hogy ez a kendő az iszlám identitás és erkölcs egyik szimbóluma, amely nélkül szégyellik magukat. Erre azt kiabálta nekik, hogy mi lenne, ha mások jambósapkában, csuklyában vagy kapucniban ülnének be a tanterembe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.