Légvédelmi rakétákat kap Lengyelország

Hillary Clinton amerikai és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szombaton Krakkóban aláírta a Bush-kormány idején, 2008 augusztusában kötött rakétapajzs-megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét.

Ez az azóta bekövetkezett változásokhoz igazítja az eredetileg Lengyelországba és Csehországba telepíteni tervezett rakétavédelmi rendszert.

Barack Obama amerikai elnök szeptemberben jelentette be, hogy lemond az eredeti európai rakétapajzsról, melyet Oroszország saját biztonsága elleni fenyegetésként értékelt, és helyette egy rugalmasabb, tengeri és szárazföldi telepítésű légvédelmi rendszer létrehozását irányozta elő.

A lengyel katonai szóvivő csütörtöki közlése szerint az Egyesült Államok 2015 és 2018 között SM-3-as légvédelmi rakétákat fog telepíteni Lengyelországban annak a tervnek részeként, hogy megvédje NATO-szövetségeseit esetleges iráni rakétatámadásoktól. Az SM-3-as rakéták alkalmasak a rövid- és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére.

- Az Egyesült Államok mélyen elkötelezett Lengyelország biztonsága és szuverenitása iránt - jelentette ki Clinton az aláírást követően Sikorskival közösen rendezett sajtóértekezleten. - A ballisztikus rakétavédelmi szerződés módosítását aláírva ma megerősítjük ezt az elkötelezettségünket - tette hozzá. - Ez (a rakétavédelmi rendszer) védeni fogja a lengyel népet, egész Európát, szövetségeseinket és másokat a különféle fenyegetésektől - hangsúlyozta Clinton.

Bár egyes jelentések szerint Lengyelország annak idején nem örült Obama bejelentésének, Sikorski a sajtóértekezleten azt mondta, hogy országa jobban kedveli az új változatot. Az előző rendszer csak az interkontinentális ballisztikus rakéták ellen védett volna, de azok a rakéták, amelyek végül is telepítésre kerülnek Lengyelországban, az egész észak-atlanti szövetséget megvédik a különböző távolságokból és irányokból érkező támadásoktól - magyarázta.

Mindkét külügyminiszter igyekezett eloszlatni a rakétavédelmi rendszer miatti orosz aggodalmakat. Clinton kijelentette, hogy a rendszer védelmi jellegű, és nem jelent fenyegetést Oroszország számára. - Együtt akarunk működni az orosz partnerekkel a rakétavédelemben, mert ez áll az érdekünkben - mondta. Sikorski a rendszer átláthatóságát hangsúlyozta, és közölte, hogy Oroszország megnyugtatására lehetővé fogják tenni Moszkva számára az ellenőrzéseket.

Clinton Krakkóban részt vesz és beszédet mond a Demokráciák Közössége nevű háromnapos fórumon, amely a demokratikus alapértékeket és a polgári szabadságjogokat hivatott népszerűsíteni a világban. Az amerikai külügyminiszter maga is ezeket az értékeket hangsúlyozza majd azokban a volt szovjetköztársaságokban - Azerbajdzsánban, Örményországban és Grúziában -, ahová mostani körútja keretében még ellátogat. A Demokráciák Közössége elnevezésű kezdeményezést éppen 10 éve indították útjára Varsóban, az évfordulón az első évtized eredményeit összegzik és a jövőbeni feladatokat vitatják meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.