Leszámolt a fő kritikusával a pápa

Ferenc szombaton leváltotta a vatikáni legfelsőbb bíróság vezetőjét, Raymond Burke bíborost, aki nincs jó véleménnyel a római katolikus egyház liberalizmus felé hajló reformjairól. A testület új elnöke Dominique Mamberti lett.

Burke egy jelképes posztot kapott, a Máltai Lovagrend káplánjaként folytatja. A szombati bejelentésig Burke volt a legmagasabb rangú amerikai egyházi méltóság a Vatikánban. A bírói testület volt elnöke többször kritizálta a pápát és a reformkísérleteit, ezért a konzervatív ellenzék vezetőjeként tekintettek rá.

Az októberi püspöki szinóduson is Burke volt a reformok ellenzőinek zászlóvivője. A bíboros ellenzi az elváltak újraházasodásának elismerését és a homoszexuálisokhoz való barátságos hozzáállást.

Reuters szerint a bíboros leváltása várható lépés volt, Burke ugyanis a szinóduson és előtte is nyíltan vitába szállt a katolikus egyházfő által meghirdetett nyitással a melegek felé. Burke támadta a német Walter Kaspert is, aki szerint az egyháznak enyhítenie kellene az újraházasodási tilalmon. Őt és a vatikáni konzervatívokat állítólag megdöbbentette, hogy a püspöki tanácskozáson jelenlévők egy része elfogadóan állt hozzá az azonos nemű párokhoz. Ezeknek a hangoknak az elnyomásáért Burke élénk kampányba kezdett, és sikerült is változtatnia a végleges nyilatkozaton.

Ez már a második alkalom, hogy a katolikus egyházfő félreállítja Burke-öt
Ez már a második alkalom, hogy a katolikus egyházfő félreállítja Burke-öt
Tony Gentile / Reuters

Ez egyébként már a második alkalom, hogy a pápa kiszorítja a hatalomból a volt St. Louis-i érseket. Tavaly decemberben Burke-nek a püspökök kinevezésével foglalkozó vatikáni testületből kellett távoznia.

Az amerikai bíboros a múlt hónapban azt mondta, csalódással venné tudomásul, ha fel kellene állnia a vatikáni legfelsőbb bíróságon viselt tisztségéből, de nem szegülne ellen Ferenc pápa akaratának. A testület új elnöke a francia Dominique Mamberti lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.