„Le akarok fejezni néhány hitetlent”

Sült csirke, hasábburgonya, pizza és kebab látható a 15 éves Amira Abase által közzétett fotón. A brit lány februárban szökött Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

A Twitteren Bintt Abbas néven futó lány mikroblogján közzétett képen nyugati gyorsételek láthatóak. Megjegyzi, hogy a tetemes mennyiséget nem egyedül, hanem egy másik, Szíriába szökött fiatal lánnyal fogyasztotta el, aki januárban szintén Twitteren közölte, le szeretne fejezni néhány hitetlent.

Twitter

Amira fiókjának köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a fiatal dzsihádista mindennapjaiba. A korábbi bejegyzéseket sem tüntette el, januárban még arra panaszkodott, mennyire utálja a statisztikát, korábban pedig arról is írt, hogy szereti a Nike és Vans márkát, és rajong a Chelsea focicsapatért.

Amira korábban rajongott a trendi cipőkért
Twitter
Manapság azonban más dolgok foglalkoztatják.

Amira és két barátnője, Kadiza Sultana és Shamima Begum azután indult útnak Londonból február 17-én, hogy Sharmeena Begum decemberben összepakolt és hátrahagyva apját, csatlakozott az Iszlám Államhoz. A kelet-londoni Bethnal Green Academy elit gimnázium egykori tanulói most dzsihádista feleségként élik mindennapjaikat. 

A Daily Mail azt írja, a lány és barátnői csatlakoztak az al-Khansaa brigádhoz, a szélsőséges szunnita szervezet elit női rendőrosztagához is.

Januárban még Londonban élt Amira
Twitter

A Reuters becslései szerint több, mint 500 európai muzulmán nő él jelenleg az Iszlám Állam területén, Nagy-Britanniából pedig az elmúlt évben 22 fiatal nő szökött Szíriába. Nimmi Gowrinathan, emberi jogi kutató, aki sokat foglalkozik a nők szerepével a válságzónákban, lapunknak elmondta, számos oka lehet, miért csatlakoznak nők az ISIS-hez. Egyesek úgy érzik, hogy a kalifátusban végre a saját életük urai lehetnek, mások abban bíznak, hogy teljesebb módon élhetik meg muzulmán identitásukat. Vannak, akik azt hiszik, hogy az oltalmat adó közeg a túlélésük záloga, végül sokan egyszerűen egyetértenek a dzsihadisták ideológiájával.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.