Lázadás Jirí Paroubek ellen

A cseh szocdemek több vezetője és parlamenti képviselője szerint pártjuk nem baloldali értékekre épülő programmal, hanem reklámfogásokkal, primitív jelszavakkal készül az októberi előrehozott képviselőházi választásokra

Több neves cseh szociáldemokrata parlamenti képviselő írta alá azt felhívást, amelyben élesen bírálják Jirí Paroubek elnököt és néhány hívét, mert szerintük kereskedelmi céggé zülleszti a pártot és kufárkodások révén osztogat befutó helyeket a megyei és az országos választási listákon az októberi előrehozott választások előtt.

„Nem a baloldali értékekre épülő, a szociális szempontokat előtérbe helyező választási programmal, hanem a reklámgynökségek primitív jelszavaival és markatingfogásaival készülünk az újabb voksolásokra, holott ilyesmikkel legfeljebb csak fogkrémet vagy gépkocsit lehet értékesíteni. Elsősorban emiatt előzte meg ismét a Mirek Topolánek vezette Polgári Demokrata Párt (ODS) a szocdemeket (CSSD) a közvélemény-kutatások adatai szerint, holott pártunk a tavalyi megyei választásokon mind a tizenhárom régióban győzött“– állapítják meg a felhívás aláírói, akik elsősorban az elnököt teszik felelőssé a megcsappant támogatottság miatt.

Lapunknak nyilatkozva Jan Kubácek politológus kifejtette, hogy a pártelnök az utóbbi időben több súlyos hibát követett el. Olyan személyeket – többek között színésznőket – akart a pártlistákon befutó helyre jelölni, akiknek eddig semmi közük sem volt a szocdemekhez.

Nagy felzúdulást váltott ki az is, hogy Jirí Paroubek nemrég Moszkvában titokban és négyszemközt tárgyalt Vlagyimír Putyin orosz kormányfővel. Az eszmecserén moszkvai cseh nagykövetség egyetlen diplomatája sem vett részt.

Prágai lapok szerint a pártvezető igéretet tehetett az orosz miniszterelnöknek, hogy megakadályozza a Csehországba tervezett  amerikai radarbázis felépítését. A neves cseh szakértő szerint a CSSD a Facebook nemzedékének rokonszenvét is elveszítette, mert Jirí Paroubek lefasisztázta azokat a fiatalokat, akik először heccből tojással dobálták meg az egyik kampánygyűlésen, s akik emiatt országos méretű tiltakozásokat szerveztek ellene.

Megkeresésünkre Bohuslav Sobotka, a CSSD alelnöke cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint meneszthetik a pártelnököt. - A kormányfő-jelöltünk továbbra is Jirí Paroubek, akinek azonban sikeres szereplésünk és saját érdekében is változtatni kell a stílusán – közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.