Laptoppal irányították a választást a Muzulmán testvérek

A rendkívül aktív, választásokat felügyelő szervezetek többnyire pozitívan értékelték a választások első napját. A választási jelentések már estére az interneten voltak arabul és angolul.

Az egyiptomi választások első fordulójában 9 kormányzóság szavaz a parlament 168 alsóházi helyére. 46 körzetben a koalíciós pártlistára szavaznak, 83-ban független jelöltekre.

A megkérdezett választók többnyire elégedettek voltak a választással. Ugyan most sokkal nagyobb sort kellett végigállni, mint az elmúlt években, de az esemény "sokkal szervezettebb volt", mint eddig, mondta Ahmed Badr, 38 éves pénzügyi elemző, aki négy órát állt sorban azért, hogy szavazhasson. Ahmed azt tapasztalta, hogy a szavazók tisztában voltak a jelöltek neveivel, és azzal, hogy kire is akarnak szavazni.

A rendkívül aktív, választásokat felügyelő szervezetek többnyire pozitívan értékelték a választások első napját. A Legfelsőbb Választási Bizottság három civil szervezetet bízott meg a választási megfigyeléssel, így külön felelős van a média ellenőrzésére, a női egyenlőség ellenőrzésére és a választói helyiségek felügyeletére is. Több tucat önkéntes civil szervezet indított választási weboldalt, ahol vicces oktatófilmeket helyeztek el az ideális képviselőről (aki ellenőrzi a kincstárat, törvényeket ír, és nemcsak a körzetének a sorsát viseli a szívén, de gondolkodik az egész ország jövőjén és a külügyeken is) és állandóan frissülő tweeteket lehet olvasni, egyenesen a választófülkékből. Újságírók, magánszemélyek posztolnak, így szinte minden kerületet le lehet követni online.

A választási jelentések már estére az interneten voltak arabul és angolul. A nagy jelenlétet a szervezetek a lelkesedésnek, másrészt annak tudják be, hogy aki nem megy szavazni, azt 500 egyiptomi fontra büntethetik. Ez a büntetés ugyan az elmúlt években is kiszabható volt, de azt nem mindenki tartotta be, "minden mindegy" alapon.  

A szervezettség ellenére a Független Választási Megfigyelő Koalíció esti jelentése több visszaélésről számolt be. Panaszok főként az "utolsó perces kampányok" miatt érkeztek,  megfigyelők azt nehezményezték, hogy a választóhelyiségek falán is találtak plakátokat a szavazás napján. Kairó külvárosában, Shubra negyedben a választók és a szervezők között azért tört ki veszekedés, mert "későn nyitottak a választóhelyiségek", egy alexandriai iskolában a szavazólapok késéséért a választók panaszt nyújtottak be a szervezők ellen. Port Saidban El Badry  Farghaly a képviselőként induló férjét reklámozta a szavazóhelyiség körül, de ez az eljárás, úgy látszik, több városban is népszerű volt. Az El Nour fundamentalista párt viszont eltanácsolta a nőket a szavazástól.

A Hoqook centre-be befutott információk szerint (a központ, amely mintegy 60 újságírót vetett be a választások megfigyelésére) több szavazóhelyiségben arra panaszkodtak az emberek, hogy a nevük nem szerepel a szavazói listán. Ilyen helyzet állt elő például Luxorban, ahol a "nevükre várakozó" embereknek a katonaság azonnal biztosította az ülőhelyet és a vizet. Viszont a Muzulmán testvérek is cseles technikát vetettek be: ők laptopokkal az utcára települve "segítették" az embereknek megtalálni a helyes szavazófülkét.

Mindezen szabálytalanságokkal együtt a központ vezetője, volt BBC riporter, Sameh Saeid szerint a választások gördülékenyen mennek. "Csak 5-6 szavazófülkéről tudunk, ahol meg kellett állítani a szavazást, éppen azért, mert a választók tiltakoztak a listán talált hibák miatt. Azonban sehol sem tapasztaltak olyanfajta megfélemlítést, amilyet az elmúlt években, Mubarak alatt éltünk át".

Ennyi ember nem tud egy nap alatt szavazni, ezért a Választási Bizottság nemrégen úgy döntött, hogy két naposra bővítik a választást. Arra még senki sem adott megnyugtató választ, hogy éjszaka ki fogja őrizni a választócédulákkal teli dobozokat. "A választási bizottság nem engedi meg, hogy a pártok képviselői a szavazóhelyiségben aludjanak, ahogy egyesek javasolták" – merengett el Saeid.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.