Száznál több áldozata lehet az indonéz légikatasztrófának

122 emberrel a fedélzetén lakóépületekre zuhant az indonéz légierő egyik gépe kedden Szumátra szigetén, Medan városában. Több mint százan vesztették életüket.

110 utassal és tizenkét fős személyzettel a fedélzetén lezuhant egy C–130 Hercules teherszállító repülőgép kedden – adta hírül a CNN.

Mentőalakulatok fésülik át a megsemmisült lakóház és a C-130 Hercules roncsait
Mentőalakulatok fésülik át a megsemmisült lakóház és a C-130 Hercules roncsait
Roni Bintang / Reuters

A repülőgép lakóépületekrere és egy hotelre zuhant néhány perccel a felszállás után. A tragédia helyszínén minden lángokba borult, szürke füst gomolyog Medan felett.

A Natuna-szigetekre tartó teherszállító a légierő medáni támaszpontjáról indult el helyi idő szerint 12.08-kor. Agus Supriatna, a légierő vezérkari főnöke elmondta, a pilóta technikai problémákra hivatkozva a felszállás után engedélyt kért a közeli bázisra való visszatérésre, majd két perccel később, a bázistól mintegy 5 kilométerre zuhant le. Supriatna maga is ellátogatott a helyszínre, a riportereknek azt mondta, nem valószínű, hogy a 113 utas túlélte a becsapódást.

Mint mondta, a fedélzeten utazott a légierőnél szolgáló néhány katona családja is.

A lezuhant Hercules egyik propellere pihen a lerombolt ház tetejének csonkjain
A lezuhant Hercules egyik propellere pihen a lerombolt ház tetejének csonkjain
Roni Bintang / Reuters

Az 1964 óta szolgálatban lévő repülőgép egy katonai szóvivő szerint jó állapotban volt. Hogy pontosan mi történt, egyelőre nem tudni.

Az indonéz Vörös Kereszt egyik munkatársa a CNN-nek elmondta, hogy a baleset helyszínéről eddig 49 holttestet sikerült kiemelni, de megjegyezte, sokkal többen lehetnek még a romok alatt. A holttestek közül huszonhármat azonosítottak.

A mentési munkálatok jeleneg is zajlanak.

Az indonéz hadsereg szóvivője, Fuad Basyaa baleset után közölte, a légierő további nyolc Hercules C-130-asát visszahívták, és határozatlan ideig nem repülhetnek.

A földdel tette egyenlővé a környéket a C-130-as
A földdel tette egyenlővé a környéket a C-130-as
Roni Bintang / Reuters

Tíz éven belül ez a második eset, hogy Medanban lezuhan egy repülőgép. 2005 szeptemberében az indonéziai Mandala Airlines Boeing 737-es utasszállítója zuhant a város egyik lakóövezetére. Akkor 143-an haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.