Lajcák: Ne civakodjunk, mint a kisgyermekek

Konstruktív légkört és mindkét részről felelősségteljes magatartást várok a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozótól. Elegünk volt mindennek az ellenkezőjéből – nyilatkozta szerdán a szlovák külügyminiszter.

Miroslav Lajcák azzal folytatta, hogy Bajnai Gordon miniszterelnököt és magyar kollégáját, Balázs Pétert racionális gondolkodású politikusoknak tartja. - Ezért is bízom abban, hogy nem győztesekről és vesztesekről zajlik majd a vita, s a találkozót senki sem tekinti majd valamiféle pr-rendezvénynek, hanem mindkét fél arra törekszik, hogy a politikai kapcsolataink végre elmozduljanak a holtpontról – hangsúlyozta a szlovák diplomácia vezetője.

Miroslav Lajcak
Miroslav Lajcak

Így folytatta: - Ideje áttekinteni, mennyi valósult meg a szlovák és a magyar kormányfőnek a kapcsolataink erősítését célzó, két évvel ezelőtt elfogadott tizennégy pontos egyezségéből. Vannak infrastrukturális terveink, amelyek egy részét a két szomszédos ország, a továbbiakat pedig a visegrádi csoport együttműködése révén válthatjuk valóra.Ezért előre kell tekintenünk, nem pedig kisgyermekekként tovább civakodnunk, ami már eddig is mindkét országnak ártott. Ezekből a viszálykodásokből is le kell vonnunk a tanulságokat, mert a jövőben csak igy kerülhetjük el az újabbakat – vélekedett a tárcavezető.

Több szlovák politikus nem volt hajlandó nyilatkozni a holnapi találkozó előtt.

Lapunk megkeresésére Csáky Pál viszont kifejtette: - Nem várok áttörést a találkozótól, mert semmilyen vonatkozásban sem észlelem azt a szlovák politikai akaratot, amely elengedhetetlen  Robert Fico és a jelenlegi szlovák kormánykoalíció eddigi tetteinek és nézeteinek korrigálására. Ezért már azt is elmozdulásnak tartanám, ha tárgyszerű eszmecsere jellemezné a szécsényi tárgyalást – nyilatkozta lapunknak az MKP elnöke.

Robert Fico nem változtat útvonalat

A szlovák kormányfő a magyar féllel korábban egyeztetett útvonalon érkezik Szécsénybe. A pozsonyi küldöttségnek a magyar kormányhivatal a partnere, nem pedig Balassagyarmat polgármestere. Egyébként is a bizalmatlanság és a tiszteletlenség megnyilvánulása lenne a részünkről, ha végül más utat választanánk, mint amit korábban partnereink megjelöltek. Miután az eszmecserére Magyaroszágon kerül sor, a  találkozó szervezése és biztosítása minden vonatkozásban Budapest feladata, ezért csak az ottani illetékesek kéréseinek teszünk eleget – közölte megkeresésünkre a pozsonyi kormányhivatal neve mellőzését kérő magas rangú tisztségviselője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.