galéria megtekintése

Furcsa helyzetben Románia új sztárja

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 11. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

Románia új nemzetközi sztárja a teniszező Simona Halep, aki egy el nem ismert kisebbség, az aromán tagja. Miközben neki köszönhetően Európa kezdi átértékelni a románokról kialakított képet, és otthon is ünnepelt sztár, büszkén vállalt nemzetiségének még a létét is tagadják hazájában.

Valóságos nemzeti hősként fogadták Romániában a Roland Garros szombati női döntője után hazatérő Simona Halepet. Kevesen tudják, hogy a teniszező egy hivatalosan el nem ismert nemzeti kisebbség, a makedoromán (vagy aromán) közösség büszke képviselőjeként lett a hétvégén második Párizsban a Grand Slam-tornán.

Halep párizsi ezüstje változtathat a külföld negatív Románia-képén
Halep párizsi ezüstje változtathat a külföld negatív Románia-képén
Vincent Kessler / Reuters

A fekete-tengeri Constantán született, 22 éves Halep 2008-ban megnyerte a francia nyílt teniszbajnokság junior versenyét, felnőttként az áttörés csak 2013-ban sikerült. Még húszéves sem volt, amikor mellkisebbítő (!) műtétre szánta el magát. A sajtónak szinte gyermeki nyíltsággal beszélt a döntésről. – Akadályoznak a mozgásban... – magyarázta. Mint kiderült, jól döntött: 2013 tavaszától, egyetlen év alatt hét tornagyőzelmet, köztük a Budapest Grand Prix-t gyűjtötte be, és az elmúlt hétvégén kis híján megszerezte első Grand Slam-címét is. A szombati döntőt hatalmas küzdelemben elveszítette ugyan az orosz Marija Sarapova ellen, de a Párizsban szerzett pontokkal feljött a női világranglista 3. helyére. Egyetlen romániai női teniszező sem jutott ilyen messzire, és a férfiak közül is egyedül Ilie Nastase állt nála magasabban. Nastase világelső is volt.

 

A Roland Garros döntő mérkőzésén Victor Ponta román miniszterelnök is ott ült a Philippe Chatrier pálya tizenötezer nézője között, s a bukaresti baloldali kormány „házi tévéje”, az Antena 3 hírtelevízió élőben közvetítette a Halep–Sarapova összecsapást. Párizsból hazatérve Ponta bejelentette: a román turizmus nagykövetévé nevezi ki a profi játékost.

A bukaresti sajtó szerint Halep máris sokat tett azért, hogy franciák vagy a britek némiképp átértékeljék a románokról alkotott negatív sztereotípiáikat. Például az egyik vezető brit bulvárlap, a Daily Mail hasábjain az elmúlt napokban pozitív kontextusban is megjelent nyomtatásban a „román” szó, miután az újság hónapokon keresztül szünet nélküli kampányt folytatott a „tolvaj, csaló, cigány” románok ellen.

A politikusok mindig szívesen osztoznak a sportolók sikereiben. Elemzők szerint ez Halep esetében is elkerülhetetlen, de addig nincs nagyobb baj, amíg valamelyik oldal nem sajátítja ki. Eddig egyetlen szervezetnek sikerült őt megnyernie magának: a Romániai Arománok Szövetségének. A teniszező is részt vett májusban a szervezet kampányában, amely azt üzeni: bár hasonlít, a román és az aromán nyelv nem ugyanaz.

Az aromán nép a Dunától délre alakult ki. Románia hivatalosan nem ismeri el e kisebbséget, nem biztosítja számára a többi nemzeti közösségnek alanyi jogon járó parlamenti képviseletet. Történészek, nyelvészek, politikusok úgy tartják, hogy az aromán nyelv tulajdonképpen a román egy dialektusa. Az arománok szövetsége ez ellen hevesen tiltakozik. Costa Damov elnök a múltkoriban egy újságcikkre írt válaszközleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy az arománok kapcsán Romániát anyaországként emlegetik, és úgy próbálják beállítani, mintha az arománok a román nép részét képeznék.

Az Európa Tanács a veszélyeztetett nyelvi vagy etnikai közösségek között tartja számon az arománt, 1997-ben külön ajánlást fogadott el a témában. A Romániai Arománok Szövetsége tagja az ET konzultatív szerveként működő FUEN-nek (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója), amelyről az elmúlt évben az európai szintű kisebbségi szabályozás kapcsán hallhatott a nagyközönség.

Az aromán kisebbség létét is tagadó történészek és politikusok számára hír lehet, hogy a román női tenisz sztárja szűkebb családjában egyáltalán nem beszél románul. Erről a sportoló édesapja beszélt egy lapinterjúban, amelyben egyebek mellett lánya hétköznapjairól faggatták. Stere Halep elmondta, hogy Simona él-hal a labodás („spenótos”) és a csalános lepényért, ami az arománok hagyományos étele, szabadidejében gyakran hallgat makedoromán zenét, és hűen ragaszkodik népe szokásaihoz és hagyományaihoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.