Kusturica Gavrilo Princip rehabilitálásáért harcol

Bosznia-Hercegovina területén - elsősorban a boszniai Szerb Köztársaságban - hétfő óta gyűjtik az aláírásokat arra a petícióra, amelyet Emir Kusturica neves filmrendező kezdeményezett.

Az aláírók ebben a levélben Gavrilo Princip és az Ifjú Bosznia politikai szervezet tagjainak az ügyében perújrafelvételt követelnek a szarajevói bíróságtól.

A rendező indoklása szerint mivel az Osztrák-Magyar Monarchia nem ratifikálta Bosznia-Hercegovina annexióját, nem állt jogában hazaárulás miatt ítélkeznie Princip és társai felett, így az ítélet sem lehet jogerős. Emir Kusturica az első világháború kitörésének a századik évfordulója alkalmából dokumentumfilmet is készít az eseményekről és Gavrilo Principről. A rendező hangsúlyozta: a merénylő saját hazájában gyilkolta meg a “megszálló, rasszista és antiszemita” Ferenc Ferdinándot, a gyilkossággal pedig "visszaélt a történelem, a szerb nép üldözésére, valamint a háború kirobbantására használták fel".

Bíróság elé állították, tettéért 20 év börtönbüntetést kapott. Gavrilo Princip 1918. április 28-án a theresienstadti börtönben halt meg tuberkulózis következtében. Három évvel később, 1921-ben Szarajevóban temették el a Mlada Bosna szervezet többi tagja mellé.

A szarajevói merénylő, Gavrilo Princip letartóztatása
A szarajevói merénylő, Gavrilo Princip letartóztatása FORRÁS: MTI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.