Különleges Hitler-levél a zsidók kiirtásáról

Adolf Hitler különleges levelét állította ki a Simon Wiesenthal nácivadász nevével fémjelzett Tolerancia Múzeum Los Angelesben.

A négyoldalas, 1919-es dokumentumot a náci vezér hat évvel a programadó Mein Kampf megjelenése előtt írta. A címzett egy társa volt abban a leszerelt, első világháborús katonák nacionalista nevelésével foglalkozó csoportosulásban, amelyben maga is tevékenykedett. – (A nevelés) végső célja a zsidók teljes, kérlelhetetlen elmozdítása kell, hogy legyen – áll a levélben. A Harmadik Birodalom 1933 és 1945 közötti teljhatalmú ura ugyanakkor óva int az „érzelmi antiszemitizmustól”, amely „mindig pogromok formájában nyilvánul meg.”

A varsói Gazeta Wyborcza emlékeztet: amikor Hitler már hatalmon volt, soha nem rendelte el aláírásával a Holokausztot, és idézi Mervin Hier rabbit, a múzeum vezetőjét: a megszerzett levél az egyetlen, a Führer szignóját viselő dokumentum, amely árulkodik valódi szándékairól.

A levél  tavaly tavasszal került a Simon Wiesenthal Központ birtokába. Számos más dokumentummal együtt egy amerikai katona, William Ziegler bukkant rá Nürnbergben, majd – felismerve piaci értékét – gyorsan eladta azt. 1988-ban már a múzeum is tudomást szerzett róla, és két év alatt megállapították, hogy hiteles iratról van szó. Vizsgálták például, hogy – mint a Gazeta írja – a „templom egere” Hitler hozzáférhetett-e írógéphez. Végül Brett Ratner filmrendező-producer jóvoltából 150 ezer dolláros (mai áron: 33 millió Ft) „árcédulával” akasztható ki Hitler harmincévesen írt levele. Ennyibe került, hogy a nagyközönség is megismerhesse azt eredetiben.

– Egy ilyen levél része a kirakósjátéknak. Fontos, hogy megérthessük Adolf Hitlert. Ez lenne a legfontosabb dokumentum a Holokauszt történetében? Semmiképpen sem az, de azért fontos dokumentum – állítja Deborah Lipstadt, a vészkorszak ismert amerikai kutatója a Los Angeles Times hasábjain.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.